Runde 11 - SM 2013/14

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


 


 
Gratulerer med et suverent mesterskap til Hauge. Grøtheim får i de siste spillene inn akkurat de IMP'ene de trenger for å ta andreplassen. Det samme gjør Rasmussen og de kniper bronsen foran et skuffet lag fra Møre. Det som en stund så ut til å bli gull, ble til slutt en sur fjerdeplass.Det ble et nedrykksdrama uten like. Da spillinga var over, var det et spill fra kampen mellom Lillevik og Thoreresen som ikke var registrert . Sving i det spillet kunne rokke på mange lag sin plassering. Heldigvis for Hornslien, Våge og Mæsel var det et buttspill som manglet og da overlevde alle de tre lagene. 

________________________________________________________________________________________________________________________
 
Å lage ris til egen bak?

    Jeg er ikke i mot at systemutviklingen går sin gang, men av og til synes jeg at par krøkker det til for seg selv. Det er noen som spiller at 2kl-2M viser en hånd der makker kan passe med en 20-21 NT. Det funker sikkert fint de gangene en skal stoppe på 2-trinnet med noen-og-tjue honnørpunkter. Ikke ofte, spør du meg. Gevinsten er også i beste fall en delkontraktssving.

Ulempen med denne konvensjonen, er at når makker har en positiv hånd, må han svare 2ru. Det går ofte fint, men jeg så minst t toppar som rotet seg bort på veien. En mister minst en melderunde og et trinn.

Å stoppe i lilleslem var sikkert på grunn av dårlige vurderinger, men enklere storeslem enn dette når det går 2kl-2sp, finnes ikke.

________________________________________________________________________________________________________________________

Allan Livgård lurer seg selv..

    Når en ser alle kortene og så på sluttresultatet, er det  fort gjort å tenke "for en dust som gikk beit her.." Jeg har mang en gang gått i fella med å glemme å sette meg inn i hvilke utfordringer han som er spillefører har. Husk at han ser bare 26 kort.

Allan Livgård har jeg skrytt av før og når han ikke vinner ti stikk i spar her, må det være et eller annet poeng som ikke er helt oppe i dagen. Spar esset sitter jo singel foran og mer enn en taper i spar, ruter og kløver er da ikke mulig?

Jo, det er det. Tor Helness spilte kløver ut til EK og stjeling. Allan vet enda ikke hvordan han skal løse sparen, men hvis han greier å røyke ut hvem som har ruterkongen, har han større sjanse til å velge rett i spar. Derfor ruter mot damen i stikk tre. Når øst stakk med kongen, var spar esset plassert hos åpneren. Småpent?

Neida, fordi Tor spilte kløverdamen til stjeling. Inn på bordet og spar mot. Rune Hauge måtte stikke med esset, men enda en kløver ga trumfhøyning på damen!!

Operasjon vellykket, men svært død pasient!!
     
     
     
     
     
     


Gitt med boksehansker i siste runde?

Jeg har alltid en følelese av at det er mer ekstreme fordelinger mot slutten av turneringer. Dette kan neppe stemme, men i ellevte og siste runde i divisjonen var det mange suspekte spill. 


  Noen ganger tror en ikke sine egne øyne når en ser spillstensiler. Det ser unektelig ut som 4hj eller 5hj bør være normalkontrakten, men hele 2/3 av salen spilte 6hj!! De fleste doblet.

Håkon Bogen satt i syd og doblet 6hj. Tror du ikke Håkon Kippe redoblet!! Den eneste oppgaven Bogen hadde, var å ikke revokere i spillet. 

Verdensrekorden var det et Vest-Agderpar som stod for. De havnet i 7hj!!

 

 "Burde" kanskje flere gått beit her?


Noen ganger er det beste spilleplan som fører til beit. I spillet under var det fjorten som vant 6kl, mens bare fire gitt beit.

 

  De fleste åpnet med 1kl og vest meldte inn 1sp. Nå skiltes veiene, men nord splintret spar på de fleste bord. Øst var med til fire- eller femtrinnet. 

La oss si at du kommer i 6kl og får en liten spar ut. Nå ser du at vinnende spilleplan er ruter konge og ruter til kapp for å kaste tre hjerter. Sjansen for det er 50% for finessen og 33% for 3-3 sits. Hjerteresset foran er reint 50%. 

Nå har meldingene gitt signaler om at sannsynlighetene har forandret seg. I alle fall hvis vest starter med en liten spar. Da har han neppe esset der og er derfor favoritt til å ha hjerteresset. Øst ville neppe sperret så veldig med to esser. Da er ruterkappen beste plan.

Kanskje noen fikk hjerteresset i utspill også?


En får ikke melde i fred lenger...


    Roald Mæsel satt i syd og åpnet med 1sp. Bård Kåre Græsli sperret med 4kl (hvorfor ikke 5kl?) og makker i nord doblet for å vise verdier. EK i hjerter og spardamen kunne være nok til slem, så Roald meldte 5hj med pass rundt.

Kløver ess i utspill til stjeling. Hjerter til nieren og konge, mer kløver til stjeling. Når var øst lengst i trumf. Roald spilte som han kjente alle kortene med spar til esset og spar 10 til knekten fulgt av spar til stjeling med hjerter ess. Hjerter ti til hånda og spar fra taket. 

Øst kunne stjele med sin nest siste trumf, men hadde ikke mer kløver. Nå kunne Roald ta seg inn på hånda med ruteress, ta ut den siste trumfen og avslutte med to spartasser for elleve stikk..

Pent!!

(Hva om øst hadde lagt liten a tempo på hjerterni? Da tror jeg det i praksis hadde gått galt for spillefører)
     
           

I turneringas aller siste spill viste Ivar Berg og Håkon Kippe fordelene med sin Relepresisjon. De meldte syv ganger hver der vest åpnet med en sterk kløver. Øst viste hva han hadde og vest bare spurte.

Da meldingsforløpet var over, spurte nord hva øst hadde vist og fikk dette svaret:

 

  • 6 - 3  -1 - 3 fordeling
  • 8 - 11 hp
  • Ett ess, men ikke KD i spar

Vest kunne ikke vite sikkert at dette var nok, men hvis makker hadde spardamen ville kontrakten i verste fall stå på å få en del ruterstikk. Verste utspill ville vært trumf fra nord. Da måtte Håkon i vest tvunget til seg fire ruterstikk ved å vrenge kappen (beste sjanse). Med f.eks. kløver ut kan en enten spille seg til tre kløverstikk eller gi bort et hjerterstikk og stjele de to siste. En kløver forsvinner på EK i ruter.

Pluss 11 IMP på butleren og enda mer i kampen.

 Du har rette folk i troppen din, Vennerød..

Jeg er ikke like enig i alt landslagskapteinen gjør med elitespillerne våre, men det er ikke tvil om at når han tok ut den nye troppen sin traff han bra. Det var to som måtte melde forfall til helgas spilling, Espen Lindqvist og Per Erik Austberg, men de øvrige satte sitt kraftige preg på turneringa. Ser du på medaljevinnerne, er det kjente navn. Odin og Petter var de eneste som ikke spilte i øverste divisjonen, men de vant sin andredivisjonspulje. Knepent, men dog. 

Nå venter det samlling i Lyngdal om noen uker og da regner jeg med at laget taes ut kort tid etter den. Christian Vennerød bakspilte de fleste av spillerne "sine" i helga og gjorde seg sikkert noen
tanker om hva som er de enkelte sine styrker og svakheter.

Mens du venter på spill, bilder og historier fra divisjon, kan du se på dette bildet. Dere vet sikkert at jeg er mer enn gjennomsnitlig opptatt av å sykle, men disse gutta har noe underlige sykkelhjelmer vel? Referatet begynner litt lenger nede med Runde 7, men ikke før tidligst lørdag kveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.