Patton - en annen måte å tenke bridge på

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Jeg har ikke spilt Pattonturneringer på mange år, men flere av de som spilte sa at det var en morsom turneringsform. Poenget er å slå motstanderlagets score, men differansen er av underordnet betydning. Det betyr at det blir en helt annet aggressivitet i både meldinger og spill. Her er et eksempel:Vest Nord Øst  Syd 
Saur        Austberg Livgård  Berg      
    pass 1ru
pass 2ru 2hj 2NT
pass 3NT p.r  
 
*****  Først en kommentar til meldingsforløpet. Det ser galematias å gå inn med 2hj i sonen mot en passet makker, men det kan være helt avgjørende å få annonsert et hjerterutspill. Skulle en bli tatt i 2hj, er det ikke mer enn 0-2 i tap i dette ene spillet. 

Vest startet med hjerter tre og Allan Livgård i øst la styrke og lot syd vinne det første stikket med syveren. Så ruter ess (hvis vest har D10xx), ruter knekt og ruter til kongen. Jan Tore avblokkerte slik at han har forbindelse i ruter.

Øst la spar 54 på de to ruteren. Spar til knekt, konge og ess. Mer hjerter til esset i bordet.

I lag hadde ikke dette spillet vært interessant i det hele. Spillefører hadde tatt sine ni stikk og claimet kontrakten. I Patton er overstikkene svært viktige. Øst har holdt forbindelsen åpen til makker, så det er ikke mulig å spille til seg et stikk for spar ti. Derfor tok Jan Tore Berg to ruterstikk til og øst kastet to kløver.

Hva nå?

Syd kan ikke vite at øst ikke har spardamen, men det er lite sannsynlig siden han absolutt ville ha hjerter ut. Med DJxx i spar i tillegg til KJxxx i hjerter, ville han neppe meldt i det hele tatt fordi da er sparutpill like velkomment.

Øst vet at syd er en glimrende spillefører, så derfor satte han seg ikke igjen med Dxx i kløver. Han vet at spillefører da tar av seg kløverkongen og spiler øst inn i hjerter. Han må gi bort de to siste for EJ i kløver og et sannsynlig tapspill.

Når øst var nede til dobbel kløver, måtte Jan Tore gjette rett  for å få mer enn de ni stikkene han alltid hadde. Han tenkte akkurat sånn som Allan i øst hadde gjort, og toppet fargen !! Damen falt, elleve stikk og 2-0.

God bridge fra alle parter!!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.