Har jeg virkelig skrevet dette?

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


 

Jeg sitter ofte å blar i ting jeg har skrevet tidligere. I dag kom jeg over artikkelen under og da blir jeg rett og slett stolt over meg selv (!). Det var en svært dyktig bridgespiller som hadde sendt inn svar på et meldeproblem og jeg kler han naken for svaret 4NT! Han er en mye bedre bridgespiller enn meg, men hans problem er at ting blir gjort ALT FOR VANSKELIG. Hvis det hadde vært lov å spille med seg selv og samtidig se begge hendene, kan det hende han hadde lykkes. Nei, back to the roots.

Her er artikkelen, med spillet først.SÅ sender han inn svar på meldeprøvene mine, og det er da jeg skjønner at jeg har snakket over meg. Maken til rør er det lenge siden jeg har hørt! Spillet ser du over:

"Nå melder han 4NT, og sier det er "Spillemelding!"

Det er ikke så galt å definere 4NT i denne possen som spillemelding, men det er mest argumentasjonen bak som gjør meg forundret. 

Jeg spør: "Hvorfor melder du ikke 4hj, din andre farge?" og han svarer: "Nei, det er ikke naturlig. Kun en kravmelding. 

Jeg:  "Hva om jeg melder kløver etter jeg har meldt hjerter da?" Han: "Nei, det er last train med ruter".

Jeg får lyst til å grine!!

Det betyr altså at han vil spille 4NT uten at det er tilpass noen steder og vi har ingen sjanser til å undersøke om vi kan finne trumffarge et annet sted? Jeg vet ikke om det går mange tog til hans hjemplass, men det siste har i alle fall gått i dette meldingsforløpet.   

I praksis betyr 4NT at "Det er ikke tilpass noen sted. Da prøver vi å få 10 stikk uten trumf!".  Jeg skal banne på at klarer du å få 10 stikk i dette spillet uten trumf, vil det stå minst det dobbelte i en eller annen fargekontrakt.

Tell stikk da! Det er ingen i spar, hjerter har du bestemt at makker ikke har, ruter har ikke du og kløvertilpass gidder du ikke leite etter. Fire * ingen stikk = Ingen stikk. Nybegynnere havner ofte i 3NT når de ikke har tilpass noe sted. Det er sjelden lurt.

Cuebid, Fitjumps, Splinter, last Train og hva det no heter, er sikkert fine ting. Men konvensjoner kan da ikke ta plassen vekk fra å melde de fargene vi har. 

Og har makker strengt tatt benekta hjerter? Med en sterk hånd og f.eks 4-6 i rødt vil han vel melde 4ru og tenke at "Har makker hjerter, kan han melde den over 4ru?" 

Og enn om du hadde åpna med 1kl med en 6-5 hånd i kløver/hjerter. Nå må du altså melde 5kl og gå beit der når makker er renons, mens det står femten stikk i hjerter på 5-3? Ikke rart jeg sover dårlig om nettene.

Bridgen må ikke komme dit at i vår higen etter å bruke konvensjoner, har vi ikke lenger plass til å melde fargene våre. Vi har ødelagt minoråpningene for å bruke femkort major, men det er ofte ikke så farlig fordi det er mye plass ledig til å melde på. Å melde en ledig major farge er i min verden ALDRI feil, verken tidlig eller seint i et meldingsforløp.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.