LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Vennerød informerer om landskampen i helga


Hei Snorre
 
Vi møter Østerrike og Ungarn og har to lag selv.
 
Vi er blitt invitert av Ungarn, som betaler oppholdet for oss. Svært generøst!
 
Primus motor er Henrik Tormassy som sammen med Zold Ferenc har invitert oss.
 
De to norske lagene er helt likestilte, og er faktisk satt opp som et opprinnelig forslag av arrangøren. Vi lot være å røre forslaget. Våre spillere er gode kamerater som like gjerne spiller med alle de andre parene.
 
Jeg har kalt dem Norge BAST (Berg - Autberg - Svensden - Tøndel) og Norge LAKT (Livgård -Aa - Karlberg - Thomassen) etter første bokstav i alfabetet på spillernes etternavn, så det blir lett for tilskuerne å se hvem som sitter hvor på BBO

 
 
Alle par skal spille alle kamper.
 
Vi spiller i Balaton, Ungarns ferieparadis. Jeg har vært der før for mange år siden, og dette er jo historisk et av de store steder for Europas overklasse, litt medfarent etter årevis med kommunisme, men sikkert vel verdt å besøke . På norsk er vel området kanskje mest kjent for sin hvitvin av høy klasse.
 
 
Dette er selvsagt en uttaksturnering for EM, slik enhver turnering av en viss kvalitet er det for disse spillerne. Det blir viktig for dem å kaste av seg stundens alvor og bare nyte gleden ved spillet og kjenne på opplevelsen ved å slippe løs i en internasjonal match alt det de nå har trent på.
 
 
Dette er lag som vi må slå i EM, så vi må jo forvente det nå også. Men enkelt blir det ikke:
 
Vi er  mer på bortebane enn de er. Østerrike-Ungarn er jo det gamle keiserdømmet, så de landene er på hjemmebane. Dessuten gikk det ikke så bra da vi spilte mot Ungarn i forrige EM. Vi tapte 5-25! Så her går det ikke an å være på sin høye hest før start. Saken er at det er blitt i bridge som i fotball. Det fins nesten ikke enkle lag. Alle kan slå alle.
 
Men det norske laget går ikke inn med slike tanker. Vi går inn for å nyte spillet og ta en hånd av gangen! Det er viktigere å spille godt enn å vinne. For det gir tro på at laget er på vei opp. Man spiller ikke godt hvis man sitter og sier til seg selv: «Denne kampen må vi bare vinne! Kom igjen! Kom igjen. «
 
Håper alle krysser fingre for oss og følge med på BBO.
 
mvh Christian
 
 
 
 
 
 

Tosidig skvis fra MP treffet onsdag


og det var min makker, Tom Høiland, som var helten.1hj viser spar og 2kl benekter sparstøtte.

Leif Haugerud spilte ikke unaturlig ut ruter til damen som stod. Så fire ganger spar og tre høye kløver. Nå var det mange kort igjen, men Tom claima og sa "Resten står på en tosidig skvis.." Motparten vet at Tom har rett når sier sånn, men for skams skyld måtte han spille noen kort til. Her er posisjonen med tre kort igjen.

På den siste kløveren må øst holde spar 10. Tom kaster sparen som har gjort nytten. Vest må holde hjerter ess. Ruter åtte tar det siste og alle tretten til Vågsbygd.

Ernst & Young-prisen 2014 til Thailand?


I går delte jeg ut pris til Finn Brandsnes. I dag er det Baard Olav Aasan som nesten overgår.Det er ikke hvem som helst som sitter NS. Syd er James Cayne og nord er en italiensk toppspiller. (husker ikke helt hvem). BOA får spar ut til esset og mer spar. Syd er markert med de uteværende honnørene og da ser dette tungt ut? Syd kaster etter bordet og ser ut til å ha kontroll.

I slike posisjoner er trumfskvis det eneste som virker . Hvis du tror systemteori er det eneste BOA kan, så titter du bare under. Han tar seks ganger trumf, kaster tre hjerter og en ruter i bordet. Stillingen er:
Så spar til damen og syd er ferdig. Kaster han en ruter, spiller BOA ruter ess og ruter til stjeling. Bordet står med hjerter ess som inntak. Kaster Syd hjerteren, tar BOA for hjerter ess og feller kongen, ruter ess og kaster den lille hjerteren (nord burde holdt en hjerter mer og en ruter mindre). Ruter til stjeling og hjerterknekt står.

Magisk igjen!!

HER ER SPILLET LIVE

Ernst & Young prisen 2014 til Finn Brandsnes?


Jeg liker å vandre rundt på BBO og kikke på kjenningene mine spille kort. Titt og ofte ser jeg flotte prestasjoner, men den i går var over gjennomsnitt for å si det mildt. Her er kortene:Jeg fikk ikke med meg meldingsforløpet helt, men øst hadde cuebiddet kløver som syd doblet. Kløveresset er derfor plassert.
Finn sitter i øst og skal spille 6sp med ruter åtte i utspill. Bordet vinner med esset og nord legger toeren. Allerede nå ser du at ruteren sitter 4-1. (norske utspill) 

Med åpne kort ville jeg spilt slik: Hjerter knekt til konge og ess. Spar til tieren og spar ess. Hjerter til hånda og en hjerter til stjeling. Hjem på kløverstjeling og ut med trumfen. Det blir en rutertaper til slutt: Skrivebordsbridge nesten vil jeg påstå!! 

En mer normal spilleføring ville vært EK i spar for å se om damen falt. Så hjerterknekten til kongen og esset. To høye hjerter for å se om den fargen satt 3-3. Da forsvinner tre ruter i bordet og en ruterstjeling sikrer det tolvte stikket. Det hadde gått galt denne gangen og kontrakten ville gått beit.

Finn fant en fantastisk spillføring slik sitsen var. Han vant med ruteresset, spilte hjerter knekt til konge og ess. Så spar til esset og spar konge. Hjerter dame og hjerter ti. Da nord ikke hadde mer enn to hjerter var planen med å kaste ruter i bordet dødfødt. Finn stjal god hjerteren og røffa seg hjem i kløver. Nå er stillingen som under:

Et "vanlig" innspill medfører at motspilleren tvinges til å spille til dobbelrenons eller opp i en finesse. Se hva som skjedde når syd fikk komme inn på spardame!!

Kløveresset godspilte kongen og ga avkast for rutertaperen. Nesten magisk, spør du meg!!

Gautis har lovet meg bilde fra pallen i USA i morgen


 

men han må først få noen til å ta bilde av laget sitt. 

LIVE-Magazinet kan du se et bilde tatt i Phonix av sponsor Bob Drake. Lykke til!!

 

Norsk på delt andre og femte i Board-A-Match kvallik


Supersterkt av Gautis og Jon Sveindal med andreplass i kvalifiseringen. Boye og Espen på femte. Sluttspill i morgen.

RESULTATER

 

Så flott, Inger Hjellemarken


sier Allan Livgård i en mail fra Trondheim. Den kommer her:

___________________________________________________________________________

Hei Snorre.
 
Sender over et lite bilde fra et fint tiltak Inger Hjellemarken har i Midt-Trøndelag krets.
I NM-klubblag er det mange som sliter med å finne datoer og ikke minst spillelokaler til kampene sine.
Hvert år inviterer Inger alle lokale lag til å spille sitt 3-lags-møte siste lørdag før fristen. 
På Bridgehuset i Trondheim er det glimrende lokaler, hjemmelaget lapsskaus til en meget rimelig penge og annet nysmurt mat og nytraktet kaffe. 

 
I år var det 2 3-lagspuljer og en "vanlig" kamp som ble arrangert, så tiltaket er populært.  Jeg bakspilte et lag fra Studentene med Liv-Marit Grude - Marita Røberg og Tove Stoen - Odin Svendsen som måtte et sterkt lag fra Berkåk med Bård Kåre Græsli - Rogeir Paulsen og Trond Stafne - Stein Bjerkset. Etter en liten ledelse til Berkåk etter de første 16 spillene snudde jentene og Odin kampen i 2. halvrunde og vant med 4 imp! Berkåk er allikevel videre etter en stor seier i første kamp, mens for studentlaget ble nok tapet i 1. kamp litt for stort. 
 
På søndag gikk så Orknadalen Open av stabelen med Per Nordland bak roret, alt gikk da så klart på skinner. Terje Aa og makker tok dette som en oppladning til landskampen i Ungarn, og denne dagen klaffet alt. Tett og god spilling første til en suveren seier. Dessverre var det ikke mer enn 18 par som ville være med, men jeg regner med at neste år tar flere turen. Det er en veldig trivelig turnering å stille opp i. 
 
Jeg får vel ta med et spill - et såkalt "Gjøvik-spill". Du har: Ax, AKxx, Qxx, AKxx og meldingsforløpet er som følger:
(2ru) - p - (2hj) - x
( xx ) - p - (  p ) - ?
 
2ru viser en 5k major og under åpning, 2hj er pass/korrekt og xx er ikke alertert.
Hva nå?
 
Har motparten en misforståelse, eller vil de faktisk spille 2hj xx når du har 20 hp og AKxx i trumf?
Det er nok mest sannsynlig at motparten har en misforståelse her, og uansett har du god tro på bet i 2hj, så du sier pass. Ikke lenger etter er det bare å notere 6 beit for den fine scoren av 2800! 
Lurer du på hva Gjøvik har med saken å gjøre? 2800 er postnummeret på Gjøvik. 
(Hele spillet - spill 27)
 
Du klarer sikkert å få noe fint ut av det jeg har skrevet.
Ha en fin dag!
 
Mvh
Allan

Terje Aa og Allan Livgård suverene i Orkdal Open


 RESULTATER

Det er godt at landslagsspillerne viser tenner!!

 

Petter Haram's 6sp (se spillet litt lenger nede)


 

Jeg liker disse oppgavene fordi det er av den typer vi møter ofte ved bordet. Tosidige skviser og coup jeg knapt kan uttale navnet på, er unntakene. Mange planer for spilleføringer har ingen andre holdepunkter enn matematiske sannsynligheter, men like ofte har motpartens meldinger (eller at de IKKE meldte) gitt oss hint om at en bestemt fordeling er mer eller mindre sannsynlig enn en annen. Da er nå "table-feelingen" kommer inn i bildet og noen er flinkere til å se for seg hva slagt kort innmelderen han. Dette har med erfaring å gjøre.

Jeg legger tar ut trumfen i 6sp og spiller kløver til esset. Kommer kongen på, er spillet over. Kommer knekten eller tieren på i vest. er det en posisjon for begrenset valg. Jeg går inn i bordet og seiler åtteren. KJ eller K10 er dobbelt så sannsynlig som J10. Hvis vest følger med et lite kort under esset og øst med knekt eller ti andre gang fargen spilles fra bordet, teller jeg hvor mange spar han hadde og plusser på ti røde kort. Har han dobbel kløver, gjetter jeg på at det er Kx siden han meldte inn i sonen:


Harald Gjellestad er ikke enig med meg og spiller slik: 

 
Vest har en to-seter, sannsynligvis i rødt. Han kan teoretisk ha hjerter og kløver, men da tror jeg ikke spillet kan vinnes. 

Jeg konsentrerer meg derfor om hjerter og ruter farge i Vest. Han har meldt inn i  ugunstig sone. Med maks 10 poeng i sine farger, er det rimelig å anta at han har kløver konge gardert i tillegg, men han kan kanskje ha 6-5 i rødt uten kløver konge.
 

Det er i utgangspunktet en taper i hjerter og to i kløver. Kløvertaper får vi uansett.  Hjertertaperen kan vi bare bli kvitt ved å godspile kløverstikk. 

Vest har enten 0, 1,2 eller tre trumf og omvendt 3,2,1 eller 0 kløver.

Jeg starter med å ta ut trumfen. Uansett hvor mange trumf Vest har fortsetter jeg med kløver 8 og lar den løpe. Stikker Vest og fortsetter med ruter, trumfer jeg og fortsetter med kløver 7 og kniper opp Østs gjenværendehøye kløver. Dekker Øst kløver 8 med knekt eller 10, legger jeg damen. Stikker Vest gjentar jeg finessen, d.v.s. spiller kløver 7 og lar den løpe.

 Av de nevnte kløver/trumf fordelinger gir denne spillemåten ca 65% vinnersjanse.

 

Harald Gj.

 

Har det klikka for meg nå?


 

 

spør du kanskje om når jeg stiller dette spørsmålet:

Hva åpner du med i første hånd med hånda under?"1kl, selvsagt..",  tipper jeg 90% av dere svarer.

Ok, men jeg påstår at det er feil siden dere har ødelagt kløveråpningen med å spille 5-kort major og enda verre dere som spiller 5-5-5-1. Det var da man åpnet med fire kort i alle farger at "laveste firekort" var en god regel når man skulle velge åpning,

Baard Olav Aasan er en av dem jeg har mest respekt for når det gjelder å tenke nytt i bridge, men jeg forsetter med mitt mantra: "Back to the roots"

Her ser du hvordan det gikk i spillet over.Baard Olav kommer i den sammen kontrakten som jeg tipper alle som åpner med en "moderne 1kl" gjør. Nord har ingen anelse hva slags fordeling makker har. Han har fra to til fire kløver og det samme i ruter.  Motparten tar normalt fem sparstikk og ruter ess. Bommer du ruteren går du beit i 1NT. Går ruterkappen vinner du normalt 1NT, men da er utgang i ruter nesten til å slenge i veggen. Uansett turneringsform skal du i alle fall spille med ruter som trumf på et eller annet nivå.

Legg også merke til at det er in å hoppe over ruteren med svake hender og heller melde en firekort major. De som spiller kløverføringen melder som i eksemplet over, bare at hjerteren meldes med 1ru.

Jeg åpner med 1ru og melder alle fargene mine etterpå. Slik:

1ru -  1hj
1sp - 1NT (ikke denne gangen, men en annen gang)
2kl

akkurat som de gjorde i gamle dager. Jeg ville gjerne hatt fem ruter i dette meldingsforløpet, men makker vet at denne fordelingen er mulig. Uansett hva makker svarer på min 1ru, vil jeg ha et greit svar. Melder han 1NT, fortsetter jeg med 2kl og vet at jeg  har åttekort tilpass i en minor.

Joda, jeg kan komme i 2ru på 4-3 når makker har 3-4-3-3 fordeling. Da skulle jeg sannsynligvis vært i 1NT.

De som spiller superavansert (?) kan kanskje åpne med 1ru, men de kan ikke melde 2kl naturlig i denne posisjonen. Det er "forsinket XY" eller hva det nå heter.


Jeg begynner å bli gammel?