LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Elektrisk fra Larvik


 

 

      Jeg har skrevet om flere fine spill av Jan Tore Berg i Ungarn. Her er enda et.

4sp står i ti stikk, men med den anemiske sparfargen skjønner jeg godt at PIL plukka ut i NT når han ble dobla.

Heldigvis for NS var det syd som hadde spar ni, hvis ikke ville ikke dette spillet vært noe å skrive om. Gleden ble kortvarig.

Esset vant og ruter konge fra bordet. Nord stakk, spilte hjerter til makkers dame og mer spar. Den ga Jan Tore også bort og nå så det ut som det mangla et stikk i posisjonen under.
       
      Hjerter til esset (bort med en spar) og på ruter konge kastes det en kløver i bordet. Nord er ferdig som en sviske.

                      

 

Jan Tore fikk lillefingeren


          Svein Gunnar startet med ruter til nier, dame og konge. Så kløver til esset og spar til kongen som vant stikket.

Tre ganger kløver og stillingen er som under:
       
              På den siste kløveren gjorde Kurt Ove feil når han kasta hjerter og Svein Gunnar når han kasta ruter. Det var det Jan Tore trengte. Hjerter til esset for å strippe nord (han trodde nok nord hadde blanka hjerter konge). Så ruter og nord måtte gi bordet det siste for spar damen.

Syd hadde faktisk sjansen selv om nord kasta en hjerter for mye. Beholder han ruter 8 dobbel i posisjonen til venstre, kan makker stikke knekten med esset og spille syveren til åtteren. Hjerter konge og spar ess tar beita.


Bra av Jan Tore å ta vare på sjansen han fikk!!

Toppbridge av BAST!!


 

Dette er virkelig god bridge, spør du meg..


  
Per Erik Austberg spiller ut hjerter ni til bordets ess. BBO forteller at Jan Tore la styrke med toeren, men det tror jeg ikke stemmer.

Terje Aa fortsetter i stikk to med spar til kapp. Inne på spardame er det lett å finne motspillet med åpne kort, men kløver ni til kongen og mer kløver til knekt og ess for beita er rett og slett imponerende.

På det andre bordet gir ikke Petter og Odin motparten en eneste sjanse. De melder flott 3NT og der er det ni toppstikk!!


Ved halvtid leder BAST med litt mer enn en utgang. De siste fjorten spilla blir spennende!!

 

Allan nok en gang i hovedrollen.


 

 

 

                        Jan Tore Berg har et vanskelig utspill og starter med spar to til makkers ess som skifta ruter seks. Bordet vant, kløver til esset og hjerter til dame, hjerter ess og mer hjerter.

Fargen satt ikke men nord likte seg ikke der han var inne på hjerter ti. Han kunne ikke se hva makker hadde i ruter, så han spilte en liten til makkers knekt og spilleførers dame.

Allan har vært konge som spillefører i hele helga og nok en gang strøypa han motparten. Han tok for kløverkongen i posisjonen under:


                                                                      
               
  Allan spiller som om han kjenner alle korta. Kløver til bordets dame og Jan Tore må kaste ruter ni. 

Nord blir spilte inn på hjerter kongen, kan ta for ruterkongen men må avslutte med å gi spillefører to sparstikk. 

Nok en flott spilleføring!
Nå får det holde med skryt til Allan Livgård, så han får få på pukkelen i et spill også.Her sammen med en av de andre som kanskje skal spille EM i sommer, Steffen Fredrik Simonsen


"Dere må slutte å doble bare dere har litt trumf...."

Denne voksenopplæringa var det Tor Helness som kom med i EM i Dublin i 2012 da et norsk par hadde dobla 4sp og gitt spillefører akkurat den informasjonen han trengte til å spille hjem utgangen. "Ikke leit etter femti-lapper", sa Tor.

Den samme feilen gjorde Allan i spillet under, selv om det var utrolig at kontrakten skulle ha den minste vinnersjanse.
Jeg liker ingen av ØV sine meldinger. Hva Jan Tore mente med 4NT, vet han vel neppe selv. "En balansert sleminvitt?", vil han sikkert si. Det skjønner bare makkere som spiller med seg selv. Nå skulle kanskje 5NT bety "Pick a slam?". Uansett kom de til 6hj og Allan ble grådig i nord.

Makker har åpnet med søppelmulti og da kan da ikke dette stå? 

PIL hadde aldri i verden spilt hjerter til nieren om han hadde spilt udoblet og da ville det blitt en hundelapp til NS. Nå ble det 1660! 

Grisetur for Berg - Austberg, men nesten så jeg sier til Allan: "Dette fortjente du!"

 

 

Flere spill fra Ungarn


Den første sesjonen i Ungarn var et fyrverkeri av en kamp. Nesten hvert spill hadde poenger.
Begge par kom i slem og som du ser hang den på å finne ruterdamen. Jeg kan ikke se at meldingsforløpet sier noe om hvem som er favoritt tl å ha damen.
Petter kom i en posisjon på slutten der han visste at nord hadde tre ruter og syd fire. Da spilte han på matematikk og tok finessen gjennom han (syd) som hadde flest. Nok en gang stemte ikke terrenget med kartet. En beit:

På det andre bordet fikk vi ikke se sluttposisjoner, men operatøren claimet 12 stikk. Det betyr at Allan fant ruterdamen..

Dette spillet har et poeng til i lagkamp. Jeg er ikke sikker på om det er rett av Odin å melde slem. Selvsagt kan det være nedbrett, men det kan også være helt steindødt. Bør han ta sine sikre beiter i 5hj? Når motparten har satt deg på uløselige prøver, er det ofte rett å gjøre det safe. 

Mer fra finalen i Ungarn


BAST fikk skikkelig dreis på to utganger tidlig i finalen.

Hva skal du spille med 4-4 i major?I spillet til venstre valgte Jan Tore og PIL å spille 4sp med åtte kort tilpass. Med kløver ut var det ti lette stikk, men jeg tror det er vanskelig å beite kontrakten uansett utspill. Det er mulig det går med skrivebordsutspillet i ruter. Det var i praksis ikke uaktuelt. Majorutspill er like galt som kløver. 
På det andre bordet kom Karlberg - Thomassen i 3NT på de samme kortene. Det kunne meget godt vært rett, men ikke når Petter i blindt utspill starten med en liten hjerter fra Kxx (!). Han kom inn i spar og fortsatte med hjerter konge etter at makker hadde Smith'et at utspillet var blink.

12 IMP til BAST

Så kom spillet til høyre. Det valgte lagene akkurat motsatt og igjen var det BAST som vant spillet. Jan Tore brydde seg ikke om å leite etter hjerteren, men gikk rett i 3NT. Det blir nok beit med spar ti i utspill, men Allan valgte ikke unormalt å starte med sin egen farge, ruter. Husk at makker åpnet i tredje hånd og med sine seks hp kan Allan se at åpningen ikke var på ordentlig.
På den andre bordet valgte Karlberg .- Thomassen majorutgangen. Den kunne ikke vinnes, i alle fall ikke i praksis, med spar ti i utspill.

12 IMP til BAST igjen.

Finalen i Ungarn


 

Det er rett og slett slitsomt å følge med finalen, fordi det er poenger i nesten hvert spill. Masse gode prestasjoner!!

Glimrende av Allan og Terje..

I dette spillet var Allan og Terje og slett flinkere enn Petter og Odin, Jeg vet ikke om spillefører Jan Tore Berg kunne forstått hva som var i ferd med å skje?Terje Aa spilt ut spar knekt til konge og ess. Allan tok også for spardame. Nå er det fort gjort å gi makker en stjeling, men det er parturneringsbridge. Hvor skal beita komme fra? Makker kan ha Kx i ruter. Det er den eneste gangen det er rett å spille spar:


Terje Aa la styrke i kløver i stikk tre. Makker var lydig i skifta til kløver. Nå vet jeg ikke om Jan Tore kunne løst hjerteren, men det er sikkert for mye å forlange. Det hadde sett sinnsykt dumt ut å kappe hvis fargen satt 3-2. Med kløverskiften og EK i hjerter, ble det beit.

Odn på det andre bordet la svakhet i ruter med ruter 9. Det fortalte Petter at ruteren ga de nødvendige avkastene, men kunne ikke makker hatt DJxx i hjerter og ikke kløverhonnører? Han spilte mer spar og da ble det ti lette stikk.

1-0 til Allan - Terje.


Så en tøff melding av Petter TøndelHan satte maksimalt press på Kurt Ove i nord og han måtte ta stilling til hvem som hadde hvilke kort. EK i hjerter hos makker (!) var i alle fall ikke det han forestilte seg. 4sp kosta 500 mot ingenting over tre-trinnet hos motparten.


1-1 

 

Hardt av Allan!!


 

Når en åpner på 1-trinnet med Allan sine kort, sitter en med hjertet i halsen og håper på å overleve første melderunde. Det går nesten aldri pass rundt på slike hender, fordi motparten har også normalt fordelingshender.

Det som gjerne skjer videre i meldingsforløpet, er at åpneren sitter med et ønske om å fortelle makker at han har en kanonhånd, LANGT sterkere enn makker i sine drømmer kan forestille seg. Jeg skønner godt at Allan i nord ønsket å formidle det og 5hj var i alle fall ingen undermelding. Det presset Terje Aa til å melde slem i ruter, men han hadde sikkert en mistanke om at makker sannsynlivis ikke hadde mye bruk for hans svarte honnører.

Så skal Jan Tore Berg spille ut. Det er vel kun hjerter i utspill som er uaktuelt. Både spar, ruter og kløver kan være rett. Han prøvde å få for kløver ess og det ble katastrofalt. Det var nå mange måter å spille hjem tolv stikk på og et kjemperesultat til LAST.

Fin spilleføring fra Ungarn


Du kan jo ta en titt på spillet før jeg forteller hva som skjedde. Jeg tipper mange vil slite med å finne den rette planen selv med alle korta synlige.Øst spiller ut en kløver til bordets konge. Så hjerter til kongen som får vinne stikket. Nå kan du overta.

Jan Tore Berg telte ett i hjerter, to/tre i ruter og tre i kløver. Det betyr at han må leve av sparfargen og må godspille minst et stikk i tillegg til honnøren. Du legger kanskje ned spar konge, men når fargen ikke sitter 3-3, må du gi motparten tre stikk før du har godtspilt tassen. Sammen med to esser blir det da beit. Eller: "Operasjonen var vellykket, men pasienten døde"

Dette så Berg og spilte en liten spar i stikk tre. Motparten var sjanseløse når Jan Tore spilte en liten også neste gang han rørte farge. På denne måten godtspilte han tre sparstikk tl seg selv uten at motparten fikk mer enn to. Sammen med kløveresset og hjerteresset var det ikke nok til å beite.

I utgangspunktet er 3-3 fordeling bare ca 33% sannsynlig. Når øst har meldt inn på dårlig farge og lite honnørpoeng, tyder det enda mer på fordeling. Øst kan til og med ha esset singel. Jan Tore visste at esset var bak og da var dette en glimrende spilleføring, synes jeg.

Dette blir for passivt, Odin og Petter


Odin Svendsen og Petter Tøndel har spilt ei god turnering i Ungarn. De er klar for finale mot det andre norske laget i morgen formiddag. Da er det kanskje dumt av meg å ta fram et av de dårlige spillene, men nå har jeg skrytt så mye i det siste at jeg har noe til gode.Jeg kan ikke systemet til Odin og Petter, så derfor kan jeg ikke si hvor feilen er. Når 1sp - 2sp kan vise honnør tredje i trumf, en fin femkortfarge, en dobbelton og ni honnørpoeng, da MÅ vest gå på en gang til. Jeg tror nesten Odin ble blindet av singel ruterkonge i dette spillet. Med akkurat samme hånda og en liten singelton, kunne han funnet på å kortfarge-invitere? 


Håper ingen er uenig i dette: Vi må melde utgang når vi har tjuefem honnørpoeng i en fin 5-3 tilpass, kortfarger og masse esser og konger.