LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Toget gikk tidlig for Zimmermann i Champions Cup


 

 

Det var vel ventet at Italia (Bocchi) og Monaco (Zimmermann) skulle ta de to semifinaleplassene i det pågående EM for Klubblag i Pulje A. Slik gikk det ikke da Zimmermann aldri kom skikkelig i gang og Bulgaria Ivan Nanev (pc), Victor Aronov, Diana Damianova, Rossen Gunev, Julian Stefanov , også spilte strålende. Da ble det "bare" tredjeplass i Round Robin og Playoff om plassering i stedet for kamp om medaljer.

Hvis jeg ikke husker feil, er det de ti beste landene fra siste EM lag som blir invitert til Champions Cup. I tillegg har arrangøren en plass og forrige års vinner har friplass. Det er opp til de enkelte land hvilket lag de velger å sende, men det vanlige er at laget som vinner det som ligner enten vårt Seriemesterskap eller NM klubber får representere sitt land.

Det er en stund siden Norge fikk være med i dette selskapet, men Sverige har gjort det så bra i de siste EM at de ofte deltar. I år stilte de med lag "Storsjøbygden", men de ble spist levende i dette sterke selskapet. Det var en del ukjent navn, men nivået i mange europeiske land er svært godt for tiden. Legg merke til at øst-europa kommer med flere og flere spillere.

Jeg har sagt før at det er de store spillene som avgjør lagkamper. Ser du på resultatet fra den aller første kampen mellom Zimmermann og Bocchi, er det en tilsynelatende klar seier til Italia. Det er en sannhet med modifikasjoner, fordi italia hadde en 17-IMP'er og en 15-IMP'er på sin side. Ingen av spillene var ikke akkurat uheldig for Italia og minst et av dem kunne gjerne sving den andre veien. Da hadde resutatet sett HELT annerledes ut:  


HER er hele kampen


Spill 6:
Augustin Madala er aggressiv i første hånd med sin 6-5 hånd og starter med 4hj. Ser du på mange slike fordelingsspill vil du oppdage at italienerne ofte er tidlig på banen med aggressive åpninger. Om det er riktig i det lange løp, har jeg ingen statistikk på. Denne gangen ble de i alle fall rett når Bocchi var med til 5-trinnet. Tor og Geir hadde havnet i en kravpass-posisjon og "måtte" doble 5hj. Det er sikkert mulig å spille bort den kontrakten, men når ruteren satt greit ble det elleve stikk. Uten trumf ut tror jeg det er mulig å vinne tolv stikk faktisk.
Spill 6: 
På det andre bordet passer Nunes i syd (du kan ikke se det i diagrammet), og vest åpner med 1NT. I det siste har jeg sett mange rare meldingsforløp fra Fantoni-Nunes og det kan virke som de ikke har helt kontroll på sine mange avtaler. (jmf. der de stoppa i 2hj etter 1kl- 2hj og hadde slem i kortene). Jeg tipper doblingen i nord viser major/minor, men eks-italienerne fant aldri hjertertilpassen. Det kan virke som syd prøvde å vise rødfargene med sin dobling av 3sp fulgt av 4ru, men den beskjeden kom aldri fram til makker. De stoppa i 5kl, en kontrakt som var bare en beit når kløveren satt 3-3. (fire kløverstikk og seks hjerterstikk). Øst spilte ut en kløver til damen, som Fantoni STAKK (!) og stjal en spar. Nå ble det tre beiter og 500. Han bør gi bort det første kløverstikket og har da kontroll for ti stikk. Underlig (?)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spill 16: (under)
Så et spill der Duboin meldte steinhardt med sin 8-4 fordeling. Han traff makker med den honnøren han aller mest ønska seg, spar konge. Når spardamen i tillegg satt tredje i kapp, var det + 1660 å skrive på kontoen sin. Flytter du på spardamen, er det Zimmermann som vinner en åtter i stedet for å tape 15.

 

Spill 16:(under)
Geir Helgemo meldte også helt alene til 5-trinnet, men 5hj kunne vært mer tvungent etter Madala sin 5ru. (på det andre bordet var syd med til bare 4ru og vest fikk meldt 5ru) Tor kunne ikke vite at hans spar konge var nok til at det skulle stå slem og passa selvsagt ned makkers dobling av 6ru.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spill 12: (under)
Så et fint meldingsforløp av Fantoni - Nunes. Etter 1NT viser Sementa begge major med 2kl og 2sp fra Nunes i syd viser ruterfarge og gode kort. Nord sin dobling av 4hj ser litt underlig ut med kun dobbel hjerter, men det kan hende de spiller "motsatt" av de vi gjør her hjemme. Dobling viser interesse for at makker skal melde videre, mens pass er nøytralt og/eller viser mer motspillsinteresse.

 

Spill 12: (under)
Under et supert meldingsforløp av Tor og Geir der de ikke slapp til motparten. 2hj på fem tasser står kanskje ikke på ditt systemkort, men de spiller åpning på 2-trinnet i major som 5-5 i major/minor og da er fordeling viktigere enn hvor honnørene er plassert. Tor fulgte opp med 4hj og der døde det. En 50-lapp til NS var billig mot 600 i 5ru.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spill 19: (under)
Italia meldte 4hj i det andre bordet og der var det ti lette stikk. Tor og Geir var med til 5kl etter at Tor valgt å være med til 4kl i øst. Geir visste ikke hvem som hadde kortene og meldte 5kl. Ser du alle kortene koster dette 500 og er ingen katastrofe mot 420. Det kan se ut som Tor spilte på at syd var renons i kløver (nord har da Kx) og prøvde å gå inn på ruterkongen for å ta kløverkappen. Syd stakk med ruteresset og så spilte de fire ganger spar for å forfremme kløverkongen til stikk. 800 mot 420 er mye verre.


                          Norberto Bocchi - Italia

 

 

 

Høgmo: "Vi skal ikke spille Drillo-fotball, men mer som Brasil"


Da hadde det kanskje vært en fordel å ha spillere som kan dempe en ball og treffe en medspiller unntatt ved vådeskudd.

Kommentarer fra Espen Larsen og John Saur


Hei Snorre!
 
Jeg har kommentarer til 2 spill som du har lagt ut på livebridge.no.

 
Først må jeg si at jeg er ikke spesielt god i å regne ut sannsynligheter. Regner med at mange andre er bedre enn meg i det, så jeg skal ikke prøve på det engang.:)
 
spill 1) "Irriterende unyanserte analyser..."

Dobbelkutten i hjerter, dvs at hjerter tia sitter i kapp, har sikkert ikke så mye dårligere odds enn skvisen(50%).
Men jeg ville tenk annerledes. For at det skal være rett å dobbelkappe, må 2 kort sitte "rett" på en måte. Grunnen til at man spiller på hjerter 10 i kapp er at kløveren sitter bak den fjerde kløveren i bordet.
Spiller du på skvis er det bare et kort som må sitte rett, nemlig kløver foran bordet. kanskje ulogisk tankegang, men gjør valget enklere:)
 
spill 2) "Her trenger jeg hjelp av noen matematikere!!"

I dette spillet kan du ta 5 ganger spar og kaste 2 kløver på andre handen. Så tar du 3 ganger ruter med kl og hj avkast. Du er da inne på handen med D97 i hj, og kan da både spille hjerter til kutt med 10'ern og hjerter til kongen. Du har fortsatt kl ess i behold til å eventuelt ta kutten i hjerter med 9'ern. Med denne spilleplanen har du tatt ni stikk og vil dermed ha bedre telling på kortan. I tillegg "vet" du at utspiller ikke har sekvens i kløver. Om dette hjelper, vet jeg ikke, men man finner ihvertfall ut mer enn å bare ta spar eller bare ta ruter stikkene. Ofte når jeg får telling på kortan, sitter nøkkelkortet på korthanda:)
 

mvh Espen Larsen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hei Snorre!

Jeg kommenterer spillet der du "analyserer" ledige plasser.

Du må telle begge fargene. Først tar du fem runder spar og deretter fire runder ruter. Hvis jeg har telt riktig så har nord vist 2 spar og 4 rutere, syd har vist 3 spar og 3 rutere. Det er dermed 7 ledige plasser hos begge noe som gir 50 % sjanse for å finne hjerter knekt. Det er viktig å være inne hos Vest når du har tatt siste spar/ruterstikk i og med at siste sikre inntak er brukt opp ( i tilfelle du skal spille på hjerterknekt hos nord).

Mvh


John Saur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det siste har jeg en kommentar til:

Ja, i en ideell verden får du testet flere farger. I praksis er det ofte slik at du finner ut motpartens fordeling i bare en farge. Det er hele poenget mitt. Kan du benytte teorien om ledige plasser når en har sikker kjennskap til kun en farge? Sitsen i den fargen vi kjenner, vil jo ikke påvirke kun den "kritiske" fargen, men også fordelingen i de to vi ikke kjenner. Jeg mener at vi ikke kan si så mye fornuftig om sitsen i den siste fargen uten å ta høyde for hvordan de to ukjente er fordelt. 

Du har både rett og feil, Snurr


Petter Tøndel har sendt en mail der han retter min analyse av hvor harde utganger og slemmer vi skal melde. Jeg må ta selvkritikk på at jeg har oversett poenget Petter innleder med, nemlig at IMP-skalaen i lagspilling gir større utslag for de første differansene enn etter hvert. Forskjellen i IMP-scorer mellom 0 og 500 er relativt sett mye større enn forskjellen på 0 og 1000 poeng. 

Hei Snorre!
 
Ser du har noen matematiske betraktninger om hvor stor sjanse ulike kontrakter trenger for at de skal være gode. Du sier ikke noe om scoringsform, men de fleste vil anta at du her snakker om lagkamp. Du bruker imidlertid totalpoeng i dine utregninger, og siden imp-skalaen langtfra er lineær vil dette gi ganske store feil for noen av resultatene, spesielt for høye scorer. For eksempel kan en beregne slik for en storeslem i minor:
 
Det du tjener på å melde storeslemmen er (ImpVunnet * P) - (ImpTapt * (1-P)), der P er sjansen for at storeslemmen står, ImpVunnet er det du vinner om det er 13 stikk og ImpTapt er det du taper om det er bare 12. Så dersom denne er positiv er slemmen god, om den er negativ er slemmen dårlig, og ved å sette den lik 0 får vi krysningspunktet.
 
7 minor: 

Antar som du at det er nøyaktig 12 eller 13 stikk.
  • Når det er 13 stikk vinner du 750 poeng eller 13 imp. 
  • Når det er 12 stikk taper du 1490 poeng eller 16 imps. 
For å finne krysningspunktet mellom en god og dårlig slem må vi løse 13 * P - (16 * (1 - P)) = 0, som gir P = 16/29 = ca 55%, altså vesentlig lavere enn de 70% du kommer fram til.
 
Nå er det et par forutsetninger her, som sjelden er sikre, så en bør nok i praksis ha en del mer enn 55% for slemmen. Dersom motparten for eksempel skulle stoppe i utgang blir regnestykket annerledes:
  • 13 stikk: tjener 4 imps på å melde 7 i stedet for 6
  • 12 stikk: taper 25 imps på å melde 7 i stedet for 6
Dette gir P = 25/29 = ca 86%
Så om det ikke er opplagt at det vil bli meldt lilleslem på det andre bordet er det ofte greit å ikke melde storeslemmen.
 
Dersom en regner videre vil en under dine forutsetninger komme fram til at en bør melde
  • Utganger på mer enn ca 38% i sonen, 45% utenfor
  • Lilleslemmer på mer enn 48-50% (avhengig av minor/major)
  • Storeslemmer på mer enn 55-57% (avhengig av minor/major og sone)
 
Det som kanskje er mest overraskende her er at forskjellen mellom det en trenger for en god utgang i og utenfor sonen er bare 7%. Jeg har inntrykk av at mange melder som om denne forskjellen skal være vestentlig større.
 
Hilsen Petter
 
 
      

Når jeg sier at "Dette er et spilleproblem!"


så klarer du det sikkert. Hadde du klart å vinne 4hj ved bordet? Jeg klarte det i alle fall ikke.Denne gangen får du se bare NS sine hender. Øst spiller ut ruter konge. Hva er planen? 
Først tenker du hva du ville spilt ved bordet. Så hva du ville gjort når jeg heiser flagget og blåser i trompeten samtidig som jeg roper OBS-OBS!!

Jeg gir deg 30 sekunder før du får lese videre..


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg rødmer nesten når jeg må innrømme at den korrekte spilleplanen ikke var i tankene mine en gang. Øst har mange kort i ruter/spar og den eneste veien du kan fange opp hjerteren 4-0 er gjennom vest. Så da passer du på å få brukt hjerterdame første gangen du spiller fargen? Om du skal spille hjerter til damen dirkekte eller spille kløver først, vet jeg ikke. Kløver kan være skummelt hvis den fargen sitter 5-1 og øst får en stjeling når han har 4-2-6-1 fordeling. Da ler ALLE av deg!!Det var en spillefører som vant 4hj. Det var enten Harald Gjellestad eller Erik Dahl. Skulle jeg gjettet, ville det helt sikkert blitt på en av dem.

Her trenger jeg hjelp av noen matematikere!!


 

 

På hånden under åpner du i øst med 1sp. Makker svarer 2kl fordi 2ru/hj lover femkort. Da havner du i 6NT i stedet for 6sp, men er heldig å ikke få kløver ut. Syd starter med ruter 2.Du teller fem i spar, ett i hjerter, fire i ruter og kløveress. Det blir elleve stikk og kontrakten står på å finne hjerter knekt. 

Du kan regelen om "ledige plasser" godt? Det betyr at når du mangler et vitalt kort, skal du prøve å finne ut mest mulig om sitsen før du bestemmer deg. Teorien sier at den som har flest ukjente kort (ledige plasser) er favoritt til å ha det kortet du mangler.

Javel, så da starter du med å ta fire ruterstikk og du oppdager at utspilleren har bare tre kort i fargen. Det betyr da i følge teorien at han har ti ledige plasser, mens makkeren har bare ni. Sjansen for at syd har hjerterknekt er 50% x 10/9 = 55.5%. Da kapper du gjennom syd?

En annen som var i samme kontrakt, fikk spar ut og da gikk han løs på den fargen i stedet. Utspilleren viste seg å ha tre (og makker to), så da sier plutselig teorien at nord er favoritt til å ha hjerterknekten siden han har elleve ledige plasser mot syd's ti. 50% x 11/10 = 56.1% . Da kapper du gjennom nord?

Det er her jeg sliter. Er det virkelig slik at sjansen for at en av motstanderne har et spesifikt kort forandrer seg i forhold til hvilken farge du som spillefører starter med?Jeg har en følelse av at for at dette skal stemme, må du tenke deg at den fargen du som spillefører starter med, er den fargen som ble gitt først ved spillets "opprinnelse". I det første eksemplet tenker du deg at alle tretter ruterne ble del ut først. Da er det så eller så mange ledige plasser til de andre spillerne og et spesifikt av de andre kortene vil ha størst sjanse for å havne hos den som skal ha flest av de 39 kortene som ikke er delt ut. I det andre eksempler tenker du at sparen ble delt først og hjerterknekten havner i 56.1% av tilfellene hos den av motstanderne som har elleve ledige plasser.

Men det er da vitterlig ikke slik kortene blir gitt? Verken når vi gir maskinelt eller ved hjelp av en PC. Kortene stokkes tilfeldig og det første av de 52 kortene vil havne 25% av gangene hos nord-øst-vest-syd. Så taes ett og ett av de andre.

Hvor er det jeg tenker feil, dere matematikere?

Eller gjør jeg kanskje ikke det?


Svar utbedes med takk til snorre.aalberg@hotmail.no

 

 

Irriterende unyanserte analyser...


 

 

Det er lite som er så irriterende som "ekspert-analyser" av lagkameratene dine når du kommer slukøret ut til sammenligning og har gått beit i en fin slem. "Spilte du bort den? Kontrakten sto jo på en skvis!". Ekstra ille er det når det finnes en spilleplan som kanskje er minst like god.
 
Dette spillet er fra siste runde i Seriemesterskapet i helga og flere par var i den gode kontrakten 6sp. Den henger i utgangspunktet på at sparen er tapsfri. Det er 53.13% sjanse for at damen sitter singel eller dobbel. Nå ser du at du ikke slipper unna en trumftaper, men likevel er det flere gevinstmuligheter.


Hvis vest spiller ut kløver knekt, vil du nok spille på at han også har tieren og ta kløverkappen på nieren for å kaste en hjerter og en ruter. Så tar du hjerterfinessen og claimer.

Men flere fikk ruter ut og da er det ikke så lett.. Ruteren stikkes fulgt av  EK i trumf. Nå er det absolutt en variant å gå for dobbelkappen i hjerter, fordi du vet ikke hvor den siste kløveren sitter. Er det øst som har den, vil ingen skviser virke. 

Likevel er det nok best (?) å spille slik: Stikk ruteren med esset, ta EK i spar og tre runder kløver for å kaste ruteren på hånda. Posisjonen er som under:

 

Nå spiller du inn øst på spardamen. Legg merke til at du ikke skal stjele ruteren først. Hvis øst har kløverknekten, vil han med stor sannsynlighet ta for den.
Når han spiller ruter konge, stjeler du og har alle muligheter åpne enda.

A: Du velger å tro på at vest har den siste kløveren. Da tar du for alle trumfene og skviser vest. (hjerter konge må han ha)

B: Du tror at øst er så god at han har kløverknekten, men bare tasser i hjerter. Da spiller du hjerterdamen til kongen og esset. Nå ser du hvor viktig det var å ha igjen ruteren for å kunne stjele deg hjem og ta en ny hjerterkapp på nieren.

Men igjen til poenget jeg innledet med. "Er det større sjanse å spille på skvisen enn at vest har K10 i hjerter?" Muligens, men i tilfelle ikke mye.

 

 

 

 

Hvilke slemmer skal du melde?


 

 

 

Svaret på det er ganske enkelt. "De som står". 

Vi som ikke har magiske evner og ikke kan se inn i framtiden, forholder oss til matematikken. Jeg sammenligner to bord hvor det ene spiller utgang og det andre slem, og gjør på samme måte som da jeg sammenlignet utganger. Jeg later som spillet gjentar seg ti ganger og kontrakten er NT hele tiden.LILLESLEM

Oddsen er 50%

Utenfor sonen:

Slem:         5 x 990 + 5 x (-50) = 4700
Utgang:      5 x 490 + 5 x 460 =  4750

I sonen:

Slem:         5 x  1440 + 5 x (-100) = 6700
Utgang:      5 x 690 + 5 x 660 =  6750

Du ser at det er hipp som happ om du melder 50% slemmer både i sonen og utenfor sonen. I det lange løp vil det gå i balanse, forutsatt at du og motparten spiller like godt som sannsynligheten tilsier

Oddsen er 40%

Utenfor sonen:

Slem:         4 x 990 + 6 x (-50) = 3660
Utgang:      4 x 490 + 6 x 460 =  4720

I sonen:

Slem:         4 x  1440 + 6 x (-100) = 5160
Utgang:      4 x 690 + 6 x 660 =  6720


Odds for lilleslem på 40%, er alt for dårlig.

_________________________________________________________________________________

STORESLEM

Oddsen er 50%

Utenfor sonen:
Storeslem:           5 x 1520+ 5 x (-50) = 7320
Lilleslem:              5 x 1020+ 5 x 990=  10 050

I sonen:

Storeslem:         5 x  2220+ 5 x (-100) = 10 600
Lilleslem:            5 x 1470+ 5 x 1440=  14 550

Du ser at storeslemmer på 50% er ALT for dårlig å melde, både i sonen og utenfor. Husk at du mister ikke bare bonusen for lilleslem, men du mister utgangsbonusen også.

Oddsen er 70%

Utenfor sonen:

Storeslem:           7 x 1520+ 3 x (-50) = 10 490
Lilleslem:              7 x 1020 + 3 x 990=  10 110

I sonen:
Storeslem:           7 x 2220+ 3 x (-100) = 15 390
Lilleslem:              7 x 1470 + 3 x 1440=  14 490

Konklusjon: Storeslemmer bør ha en matematisk sjanse på omtrent 70% for å være lønnsomme å melde.

 

 

 

 

EM for klubblag starter 14.november


Christian Vennerød deler noen tanker med oss...


Jeg sendte en mail til landslagskapteinen for et par dager siden. Der stilte jeg han noen spørsmål om både livet og om bridge. Christian satte av masse tid og kom med lange og begrunnede svar. Han virker trygg i det han holder på med og har i alle fall selvtilliten i orden. 

HER ER INTERVJUET