LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Tredje kamp fra Ungarn


Session 3 - Friday 10.30        
1 England Ope           n  n  Austira        0,00 20,00 13 83
2 Hungary -  Hungary (GAMAX) 11,76 8,24 36 30
3 Norway Open      Austria Open 9,69 10,31 48 49
4 De Botton Hungary - Kotányi 14,80 5,20 44 25
5 Serbia NED-NOR 5,82 14,18 28 44

 
Uavgjort for Norge mot Østerrike var vel greit nok, men vi trenger snart et par større seire nå for å være med i kampen om semifinaleplass. 

Terje Aa og Allan Livgård spilte på BBO og hadde to storeslemmer. Den ene meldte de fint, mens den andre glapp.

  Jeg synes alltid det er "skummelt" å melde storeslemmer uten å bruke Blackwood, men uten sparkontroll måtte nesten Allan melde som han gjorde. 
I denne posisjonen spør ikke 5hj om trumfkvaliteten, men sier at "Det står slem hvis du kan stoppe sparen, makker"

Terje Aa oppfatter røyksignalet og viser sparesset. Allan hoppe fint til 7hj.
     
  Jeg tror 4sp er Blackwood når kløver en trumf, men da stemmer vel ikke svaret 5sp? Det viser slik jeg spiller ett eller tre ess og en renons. (et normalt 5NT-svar på 4NT). Han skulle vist sine fire essverdier vel?

Det virker som Terje heller ikke skjønte svaret og la av i 6kl. På det andre bordet ble det meldt 7NT.
     

 

Norge - DeButton fra Ungarn


 

Denne kampen var den andre i Round Robin fra Ungarn. I den første kampen vant Norge 13.75 - 6.25 mot Norge/Nederland. En fin start for våre gutter.

I kampen mot deButton var det en skrekkelig start for de norske. Jeg liker helst å skrive om gode prestasjoner, men jeg må nesten også referere når de er triste saker som vises. Det gikk litt bedre etter hvert når Norge meldte et par gode delkontrakter der engelskmennene peisa på til utganger som sto på veldig mye. Dobbeltscorer på 140 i 3sp mot -100 i utgang er det samme som en utgangssving utenfor sonen. Kampen endte likevel 65 - 28 til deButton.
  

   Det er ikke mange høydepunkt å skrive om i kampen, men her er et steinhard utgang fra Terje og Nils. Jeg tror ikke Terje mente å vise noe spesielt tillegg, men Nils kunne nesten ikke noe annet enn å løfte til 4sp. Ruterfargen var plassert og når trumfen satt fint og kløverdamen i kapp, ble det +420 til Norge.

DeButton var også i 4sp, dog etter et litt annerledes meldingsforløp. Syd vrengte kløverkappen ved å spille knekten fra hånda. Hadde damen og tieren bytta plass, ville det vært et spill for galleriet. Nå ble det 10 IMP ut.
     
   Så det verste spillet av dem alle. Terje cubiddet 5hj over Nils sin 4sp, men der ble han spillende!!

3NT var sperr i minor og 4kl var for pass/pref. Nils hadde en opplagt 4sp, men den kunne vært både sterkere og svakere enn den aktuelle hånda. Terje mente å vise spartilpass og hjerterkontroll, men ikke cuebid i minor.

En mann som passer over 3NT, kan ikke melde 5hj naturig hvis hånda hans ikke ble god over 4sp. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette var en hjerneblødning av Nils. 5hj gikk fem beit.

DeButton brant sparslemmen, men hadde nok ikke ventet å vinne 15 IMP på det!!
     
   Nils spiller ut hjerter og prøver å treffe makkers farge. Det gjør han forsåvidt, men når Terje legger styrke går 3NT hjem. Han må stikke og skifte kløver.

På det andre bordet kommer syd tidlig inn i hjerter og skifter kløver for to beit.
     
   Jeg vet ikke hva som gikk galt her, men 12 stikk var lett å spille hjem når det satt greit. +1430 på det andre bordet.
     
   Her tar jeg forbehold om at spillet er rett referert, fordi med kløver ut til esset er det klin umulig å spille på 10 stikk NS. 

Syd spilte tre runder ruter og kløver. Hoffa tok for kongen, spar konge og skifta hjerter. Mer kløver til damen og så hjerter (!). Nå forsvant det andre sparstikket.

Hva er det som skjer?
     
     
     

 

 

 

 

 

 

 

Flott motspill av Weinstein - Levin


 

 

Robert Levin fant beste utspill med hjerter 10. Øst stakk med esset og spilte spar. Levin brukte esset og fortsatte med trumf til kongen. 

EK i ruter, men Weinstein trumfet ikke for å unngå å gi bordet et inntak. Neste ruter stjal han over bordet og spilte kløver.

Øst bommet denne, men det var bare for den tredje beita og syv eller åtte stikk.

På det andre bordet kom det ruterdamen ut og i stikk to spar til kongen som stod. Ut med trumfen og ruter til nieren i bordet som også vant.
Nå var det det ellevte (!) stikket som hang på å finne kløveren.

     
     

Beklager...


men det er mye lettere å finne dårlige spill i skrive om. Det er langt mellom breathtaking bridge-prestasjoner, uansett hvilket nivå en snakker om.

Mange av feilene skyldes manglende avtaler eller enda verre, uklare avtaler. Innhopp med 2NT etter motpartens åpning har før vært definert som minst 5-5 i de to laveste umeldte, men siden 1kl-åpning hos mange par kan være helt nede på singelton, er det kanskje like greit å la fargen være "umeldt". I alle fall er det viktig å ha diskutert dette med makker:

Meckstroth - Rodwell hadde ikke avtalen på plass og da kosta det 2000 i åtte hvite beiter i 7ru.  980 i 6sp på det andre bordet var en fin kontrakt, men -14 IMP likevel

Jeg har en mistanke om at mange par har for mange avtaler og at siden de fleste av oss ikke spiller bridge på heltid, er det krevende å være helt fokusert i et 200 sider stort kompendium. Dette håper jeg coach Geir Olav Tislevold bruker tid til å formane sine disipler før sommerens EM. En må ikke gjøre ting verre enn det er og i alle fall slutte å endre systemet i god tid for turneringa. Ingenting er verre enn å ikke huske om posisjonen som dukker opp skal dekkes av en ny eller gammel avtale.

Når jeg bakspiller de norske parene, er det for kort mellom dyre meldemisforståelser. For paret eller laget er det lite nytte i å skylde på at "Det var makker som husket feil". Resultatet blir ikke bedre av den grunn. Husk at får en først en misforståelse, koster det blod og det kan gå mange kamper før systemet klarer "å betale tilbake"

Terje Lie 50 år i dag!!


Du må gjerne skrive en hilsen under "Legg til kommentar". Gratulerer så mye herfra!!   

Juniorjentene tar stikk!!


 

Jeg hadde gleden av å spille lagkamp med dame-juniorlaget og hadde Katharina Ekren som makker. Det jeg likte aller best var evnen hun hadde til å ta stikk. Det er ikke noe en bare kan lære seg, fordi kortfølelse er en underlig teft noen har mer av enn andre. Spar ut til esset og hjerter til kongen. Denne gangen bare et IMP i lagkamp, men det kommer flere av dem i framtiden. Det er jeg rimelig sikker på!!
  

 

To kjente utenlandske bridgespillere


 

har vært på besøk i Norge denne uka. Den ene ble møtt med rød løper og full stas. Den andre turde vi ikke treffe en gang.


 
                             Traff utspillet?                                          Bomma utspillet?

  

 

Ann Karin Fuglestad - en rose fra Sørlandet


 

 

                                           Ann Karin Fuglestad med sine håpefulle, her på Nou Camp i Barcelona.Hei Ann Karin.

Beklager at jeg forstyrrer deg i det som ser ut til å ha vært en flott familietur til Barcelona, men takk for at du har sendt noen ord. Jeg begynner med det samme spørsmålet som jeg stiller de andre. Hvem er den sivile deg?

 

Jeg er oppvokst i Farsund, og flyttet tilbake til hjembyen etter endt studietid i 2001. Er utdannet statsviter med hovedfag i sammenliknende politikk fra universitetet i Bergen. For tiden jobber jeg som rådgiver innenfor plan og analyse i Lyngdal kommune. Jeg er gift med Ole, som også er en ivrig bridgespiller, og sammen har vi to barn på 14 og 16 år. Utenom bridgen, så er jeg aktiv i lokalpolitikken og sitter i kommunestyret i Farsund for partiet Venstre. Veldig spennende, men svært tidkrevende!
 
 
 
                                     Ann Karin med førstevalget når det gjelder makker i livet.


Er du fornøyd med opplegget rundt samlingene for både landslaget og parene som er i troppen rundt?
 
 
Jeg er veldig fornøyd med at NBF med Tormod i spissen har organisert og tilrettelagt for disse samlingene. Oppleggene har vært kjempeflotte og lærerike. Ikke minst har spillanalysene i etterkant vært nyttige. Skulle jeg ønske meg noe for kommende samlinger, så måtte det være opplegg som bidrar til å «bygge lagånd». Jeg har tro på at dersom man fungerer godt sammen som lag, så gir dette fordeler som kan omsettes i vinnerpoeng. 
 
 
Det er ikke første gangen du spiller for Norge?
 
Jeg debuterte på damelandslaget med Marianne i Malmø i 2004, og siden har vi faktisk vært med på alle mesterskap fram til nå. De beste resultatene er seier i nordisk to ganger på rad. Jeg har også deltatt på en del turneringer i det store utland som har vært utenom landslaget – ikke minst mixturneringer med Erik Sælensminde. Alltid moro og til høsten reiser vi igjen og spiller VM i Kina. 
                   Ann Karin og Silla har en rekke resultater sammen, både nasjonalt og internasjonalt

 

Bridge er et spill der det er mange ulike faktorer som er med å avgjøre hvordan en lykkes med spillet. Hva tenker du rundt deg selv i dette og hvor viktig har det langvarige makkerskapet med Marianne vært?
 

Som bridgespiller er jeg uredd og liker den spenningen som konkurransesituasjoner gir meg. Med det mener jeg at lysten til å vinne er sterkere enn frykten for å tape. Dessverre er jeg altfor ujevn i prestasjonene mine, og dette er noe jeg forsøker å jobbe med.

Jeg er stolt over at Marianne og jeg har hatt et stabilt makkerskap i over ti år. Vi har utviklet oss sammen, men vi har også vært bevisste på at vi skal spille med andre for å utvikle oss ytterligere. I det siste har vi imidlertid intensivert spillingen sammen, og jeg mener det har vært en riktig prioritering. Marianne er på alle vis en veldig god makker. Hun er alltid godt forberedt og innstilt på å prestere maksimalt. Hun er svært flink som spillefører og god til å vurdere kortene i slemsonen. Jeg gleder meg alltid til å spille med henne. 
 
 
I år tror jeg mange av som er på sidelinjen har større tro enn noen gang på at damelaget kan hevde seg helt i toppen. Kan du peke på faktorer du tror vil være avgjørende for å prestere i sommer. Å spille god bridge er selvsagt det viktigste, men hvordan kan dere som lag hjelpe hverandre?
 
Det hele handler om at vi alle presterer opp mot vårt beste hele tiden. For å få dette må den enkelte forberede seg best mulig både fysisk og psykisk sammen med makker på det som venter. Jeg tror også det kan være en fordel å ha avklart forventninger og behov innad i hele laget før man reiser slik at man ikke bruker energi på slike ting under selve mesterskapet.  Når jeg tenker konkret på hva som må til for å være fornøyd i Kroatia er svaret enkelt. MEDALJE!!

 
 
Jeg må nesten stille deg det samme spørsmålet som jeg har gjort til de andre jentene jeg har snakket med. Det ble bråk om uttaket av Gunn og Ida. Jeg skjønner at det er vanskelig for dere å si mye om dette, men har du en kommentar?
 
I mine øyne gjorde Tormod et overraskende uttak, og jeg syntes ikke det var rart at det ble debatt rundt dette. Når det er sagt, så er det jo særdeles bra for bridgen at det blir kamp om plassene. Konkurranse er et godt virkemiddel til at alle skjerper seg og kan kanskje bidra til å høyne nivået på sikt. 
 
 
Tusen takk, fru Fuglestad. Som vanlig kloke ord derfra. Måtte dere lykkes med å komme til VM. Det har dere fortjent!!
 

 

 

Quiz 4 fra 6.runde


 

Når en plukker en kamp fra hverandre er det mange, mange muligheter til å forandre resultatet. I den forbindelse husker en gjerne de spillene en valgte feil, mens riktige/gode aksjoner glemmes. Her skal du få noen valg fra kampen og du kan se om du gjør det bedre enn oss som spilte. Løsningene kommer om litt. Logg deg på og skriv kommentar. Husker du ikke passordet ditt, kan du sendde en mail til snorre.aalberg@hotmail.no og jeg legger inn for deg.


Kn9
EK543
854
1043


Du sitter i fjerde hånd og meldingforløpet går med alle i sonen

Vest Nord Øst  Syd 
  pass 1NT pass
2ru  pass 2hj pass 
 ?      


Inviterer du?

 

La oss si at du passer 2hj. Hva gjør du i posisjonen under?

Vest Nord Øst  Syd
  pass 1NT pass
2ru pass 2hj pass
pass 2sp pass pass
?      

 

 

Quiz 3 fra 6.runde


 Når en plukker en kamp fra hverandre er det mange, mange muligheter til å forandre resultatet. I den forbindelse husker en gjerne de spillene en valgte feil, mens riktige/gode aksjoner glemmes. Her skal du få noen valg fra kampen og du kan se om du gjør det bedre enn oss som spilte. Løsningene kommer om litt. Logg deg på og skriv kommentar. Huske du ikke passordet ditt, kan du sendde en mail til snorre.aalberg@hotmail.no og jeg legger inn for deg.


Kn954
E
Kn1054
K1043


Du sitter i andre hånd og meldingforløpet går med alle i sonen

Vest Nord Øst  Syd 
  2hj pass 3hj
pass  pass  ?  
       


2hj viser 8-11 iog normalt sekskort. 3hj er ikke invitt. Din tur?
Holder du oppe?