LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Når det ikke ble SnåsaCup....


 

så måtte Snåsa's beste bridgespiller øve seg på BBO istedet.Det kom kløver ni ut fra Nord og det plasserte kongen i syd. Ser du på kortene har du fire tapere. En i spar, en i hjerter og to i ruter. Hvordan tenker du å løse det problemet?

Kristoffer Hegge klarte det  ved bordet når han spilte hjerter knekt (!) i stikk to. Syd vant med damen og spilte kløver. I bordet forsvant det en spar. Nord stjal og skifta til spar til esset. 
Spillefører gikk inn på hjerter ti for å spille kløverdame. NS kunne ikke gjøre noe for å beite dette siden nord nå ikke hadde mer trumf.

Om syd skifter til spar i stedet for å kløver i stikk tre, spiller ingen rolle. Den stikkes med esset, hjerter til tieren og kløverdamen igjen.

HER er spillet LIVE

Hvis noen har tenkt å gi Hegge en pris for dette, kommer jeg til å protestere. Det var tøft (og aktuelt) spilt, men uten å ha regna så nøye på sjansene, tror jeg ikke dette er matematisk beste spilleplann. EK i hjerter får med seg damen dobbel. Ruter ess fulgt av ruter til kongen og mer mot knekten vinner med alle ruterfordelingen unntatt D10xx eller D10xxx i nord. Et annet (godt) alternativ er ruter til kongen og hjerter til kapp. Det vinner med Dx/Dxx i syd og resten av kortene kan sitte akkurat som de vil. Ruter til kongen og ruter til esset for å stjele (om nødvendig) den trettende med hjerter ti er også en mulighet, kanskje den aller beste?

Nå får jeg sikkert de kreative (og magiske som mener de slår matematikkens lover) på nakken. Det lever jeg godt med. På den annen side: "Don't argue with succes!"

 

 

 

 

 

Vyctor 1 og Vyctor 2


er en spiller på BBO jeg har fulgt med interesse i flere år. Han er en notorisk juksemaker og spiller sannsynligvis begge hendene samtidig som han er tilskuer. Dessverre er han nok ikke alene om å drive med fanteri, men jeg håper ingen av dere tillater dere å synke så lavt.. Selv ikke på BBO.

Her er et par eksempler fra hans karriære:Han åpnet med sine 10 honnørpoeng og gikk rett i Blackwood når makker hadde vist det samme. Spilleføringen var heller ikke vanskelig. Først toppet han ut spardamen, før han tok for hjerter dame og fortsatte med hjerter til tieren. (ikke esset, damen og så kapp..) 

Så en "fin" dobling:"Makker" startet med ruter og selv om spillefører gjetta rett i spar, ble det to redobla beit.

Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine?

Fra Karl Olav Hansen


 

 

 

Hei min gode venn. 
 
Takker for en flott side og håper jeg kan bidra. Er lite dyktig på spill, men skal være veldig på vakt for "elleville bridgehistorier"
 
En flott historie er 10 år gamle Marius som spiller sin første forbundsturnering sammen med pappa Jostein på Hauge nå i morgen. Han spiller av og til i Flekkefjord og har også spilt i Kvinesdal. Terje Gletne sier at han kan føre korta og jeg snakket med Arvid Valente som forteller at pappa Jostein får kjeft når han "haier" :)
 
Ting som virkelig gleder er når en kursdeltaker får ahaopplevelsene. 
 
Et fint motspill av Thor Dag Thorsen som begynte å spille for halvannet år siden, Jeg tror at selv en meget erfaren spiller ville ha problemer med å kopiere dette ved bordet? 

Øst åpner i 1 NT med pass rundt. Utspill Hjerter 10 til liten-liten og damen. Så  spar til tier, liten kløver til damen, liten ruter til kongen, og liten ruter fra Thor Dag som spillefører ikke klarte å legge damen på. Resultat tre beit  (!) etter en god lasj i utspill og underspilling av ruter E.
 
SYNLIGHET har jeg blitt mer og mer opptatt av og har en liten epistel om dette i neste nummer av NB. Det har jo litt med dette å kunne gjøre rekrutteringsprosessene noe enklere.
Fantastisk hva det "lille" blaffet" med Magnus Charlsen der alle medier etterhvert har hevet seg over hans flotte prestasjoner. Denne synligheten har resultert i at antall sjakkspill som selges har tredoblet seg i løpet av året. 300 juniorspillere på Hamar under junior-NM i sjakk.  Det går en sjakkfeber over det ganske land.Tilfeldigheter og ingenting i veien for at det samme kan skje i bridgen.  (Nevner at vår bedrift bruker rundt 90 millioner i året på synliggjøring av våre produkter - salg/marketing-, og er en absolutt forutsetning for at vi skal kunne overleve.  Tenk om vi kunne tenkt på samme måte, "det koster noen kroner å være synlige." Tiltaket du har satt i gang med LiveBridge.no er et viktig tiltak som er med på å synliggjør oss, både innad og utad.
 
Vi har et engasjement med Mira Svartnes Thorsen fra Karmakosmetix Records for å få til en noe mer proffesjonell vinkling opp mot media for å synliggjør oss. Det har resultert i intervju med Marianne i NRK Sørlandet, pluss artikler i Fævennen, kurs for 12 mediestudenter i Kristiansand  på Noroff. Vi har ei "lukket" gruppe på facebook med "bridge til folket".
 

 
Lyngdal (enda mer) på bridgekartet?


Det er spennende ting på gang her i vest som gjelder de kommende NM par og NM lag, men det kan jeg ikke røpe for mye om enda. 
Du har allerede skrevet om et antall planlagt  landslagssamlinger i Lyngdal med tilhørende turneringer. Her er noe av det som skjer neste år.
  • Landslagene  (åpen, dame, juniorlandslagene)
  • Samling 23-26 februar med åpen Pattonturnering.
  • I påsken fra onsdag-lørdag med åpen lagturnering på skjærtorsdag
  • Pinsehelgen med IMP across turnering'
  • Lyngdalturneringen til høsten. 


    Sølvi Remen og Siv Thoresen er et av parene som kjemper
                 om plass på landslaget til EM i sommer


 
Utover dette planlegger vi en Mix helgeturnering (sosial) i juni.
 
Landslagene vil bestå av rundt 20-25 par, så det er garantert at dette vil bli svært store turneringer i antall deltakere.
 
Jeg skal prøve å holde deg (og alle andre som leser sida her) om ting som skjer i vårt område. Håper det er mange andre som tar utfordringen og gjør det samme fra sitt distrikt. Skal live.bridge.no bli et sted som viser mangfoldet i norsk bridge må alle bidra. Du klarer selvsagt ikke å holde deg orientert om alt som skjer, Snorre.


Ha en riktig god helg
 
 
MVH
 
Karl Olav

 

 

 

Du må ga alle skrittene..


med det mener jeg at nybegynnere må ta ett og ett av dem på sin vei til å beherske spillets finesser. Det som er opplagt og selvsagt for oss med erfaring, kan være en hildringstime når det gjøres for første gang. 

I vår klubb har vi noen jenter som er på denne veien og de gjør framskritt dag for dag. Den kanskje aller største grunnen er at de spiller med flinke makkere. Der skal f.eks Helge Stornes ha en stor takk for flott innsats for jobben han gjør. Helge har løftet Katja Nilsen til å bli rett så flink og Maria Ursin Ingebrigtsen får også god undervisning når hun er makker.

Her et spill om det jeg mener:Helge Stornes spilte ut hjerter ess og Maria la, helt etter læreboka, hjerter dame for å vise et inntak. Så en hjerter til knekten og skift til ruter. Ikke magisk for deg som har spilt bridge lenge, men for en nybegynner er dette motspillskunst. Flere motspill av langt mer erfarne bridgespillere ga bort ti stikk i sparkontrakt.

Ingen direkte feil, men to dårlige prestasjoner
Du skal spille 6hj i syd etter å ha åpnet med en sterk 2NT og makker har overført. Vest spiller ut spar til ditt ess og du spiller hjerter til damen som taper til kongen. Øst skifter til ruter som du slipper. Vest har kongen og en beit. Ikke akkurat flaks fordi slemmen er over 60% god. Hjerterkongen dobbel i kapp eller ruter kongen hos øst. 

Så ser du på overskriften der jeg mener at det var to dårlige prestasjoner i spillet. Hva mener jeg med det?

Sett deg først i øst sitt sete. Du har fått et stikk og vet at syd har ruteresset, men har ingen anelse om hva han har under esset. Har du noen gang i livet skiftet fra ruterkongen i denne posisjonen? Har makker knekten og spillefører f.eks Ex eller E109 har du gjort tidenes påtråkk.

Så flytter du deg til syd og tenker likedan. Når øst aldri vrir fra kongen, kan det da ikke være rett å ta finessen? Kongen singel er bare 3% sannsynlig, men 3% er vel bedre enn null?Så flytter du deg tilbake til øst. Du spiller ikke ruter fra 9873!. Har makker ruterkongen, vil han få for den uansett..

Jeg spilte med Roald "luringen" Mæsel. Han fortsatte med spar og en beit å notere.

Psykologi er en viktig del av bridgen. Å spille på beste sjanse er vinnende i det lange løp, men de gangen du vet at beste spilleplan er tapende spilleplan, finner du den nest beste og håper det er bra nok..

Bra, Ingvald Søiland!!
Hvis du leser litt lenger nede, så ser du at jeg ikke var helt fornøyd med Ingvald sitt svar på spilleprøven. "Hjem og skam deg..", sier jeg når han ikke fikk med seg det viktigste poenget i oppgaven. Han svarer med følgende:

"Det var to ting jeg burde beskyttet meg mot da jeg sendte inn mitt forslag. Det ene var sparen 4-1, det andre var den giftige kjeften din, redaktør!!"Den meldinga fortjener å få stå imotsagt.

et fint tellespill fra klubben i går


 

Nord spiller ut ruter til syds dame. Har tar også for esset. Vest stjeler og tar ut trumfen. 
 
Så handler hele spillet om sparen og den løser du på følgende måte???
 
Syd har passet i åpning og har vist EKD i ruter og hjerter knekt. Da har han ikke spar dame fordi da hadde han åpnet. Spar ti kan han ha og derfor er det "bare" å vrenge sparkappen og spille spar knekt!! Dekker nord, kapper du opp tieren.

Syd burde ikke vist fram hånda si på denne måten. Ruter til esset og f.eks ruter dame opp hadde vært bedre.

Svar på spilleoppgave..


Jeg gjentar den ikke alt for vanskelige spilleprøven. Du skal vinne 6sp uten meldinger fra motparten med to ganger ruter ut.  Din plan?

Harald Gjellestad sente mail rett etter jeg la ut og hans svar er selvsagt 100% riktig. En annen som ofte (flott) sender inn svar på mine oppgaver er Kristoffer Hegge. Han sier også nesten alltid de rette tingene og i tillegg har han gått vitseskolen min (enda flottere). Hegge kommer med to løsninger.A: Siden du legger ut dette som et problem, må sparen sitter 4-1. Jeg klarer ikke knekten fjerde bak, så derfor spiller jeg esset først og kapper på tieren etterpå. Rett?

Jada, unge Hegge. Slem å bokføre og her er fasiten.Kristoffer kommer også med en løsning B:

"Godt motspill å fortsette med ny ruter, men likevel er det mulig å klare kontrakten. Spar til ess og ruter til stjeling. kløver til kongen og sparkonge. Når vi oppdager øst MTH startet med Jxxx i spar spiller vi kløver til esset og LITEN kløver og trumfer. Så hj dam, hj til ess og kløverdam. 

Kontrakten kan selvfølgelig stå om vi starter med AK i spar, men da er vi avhengig av at MTH har f.eks 3-4 i hj og kløver. men ved å stjele en ruter i stikk 4 holder det lenge med 2-2

mvh

Kristoffer Hegge"

Nesten, han kan vel ikke ha 2-2., fordi da kaster han en hjerter når du stjeler kløver for å korte deg. Da rekker du ikke ta med to hjerterstikk. 3-2/2-3 klarer du alltid med denne spilleplanen.

____________________________________________________________________________________________

Ingvald Søiland

må hjem å skamme seg. Han sendte inn dette svaret under overskriften "Venstrehåndsarbeid..", selv etter at jeg hadde annonsert at det var et spilleproblem.

"Trumfreduksjon..... først spar til A, AKQ i kløver (kaster ein hjerter på handa) AK i hjerter og hjerter til stjeling(8en) ruter til stjeling og hjerter til sp10.... hånda står "

Litt dumt å gå beit når trufen satt 3-2 vel, hr. Søiland?

Klar for en oppgave?


Det har vært lite kommunikasjon med dere som lesere. Nils Otto jobber på spreng for å få på plass muligheter til å gi kommentarer til artikler og har lover at det skal være på plass i månedssiftet november/desember.

Til da kan du sende meg svaret på denne enkle oppgaven. Den er fra en turnering i Danmark for noen år siden og jeg mener det var Silla som spilte ut. Når jeg sier det er et spilleproblem har jeg vel nesten gitt deg fasiten allerede? Dere som vanligvis ikke prøver dere på slike utfordringer, kan jo sende meg noen ord? snorre.aalberg@hotmail.no

Motparten har ikke meldt og du skal spille 6sp med to ganger ruter til stjeling i bordet. Så er planen?

 

Du vet at jeg stadig legger ut ting på LIVE-Magazinet? Link oppe til høyre.

Kvangraven-skudd fra hofta...


                 

Og denne gangen ble det veldig rett. "Nå får du legge ut  et fint spill av meg for en gangs skyld , Snorre. Når du maler svart den gangen i livet jeg og Terje kom i storeslem med to esser vekk, så da får du bruke andre farger også!!"

Med glede!!