LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Trygve Undem og Arne Sudland vant i Farsund


Farsund BK feiret 75 år med Jubileumsturnering. 24 par på startstreken er ikke å hoppe i taket for, men heller ikke helt galt. Trygve Undem og Arne Sudland vant. syv små poeng foran Geir Brekka - Snorre Aalberg og Helge Stornes - Martin Reinertsen på delt andre. 

RESULTATER

Helge Mæsel var myndlg turneringsleder og jeg kan ikke huske å ha spilt turnering med fløyteblåsende TL før. Du funka som heia!!

Har jeg virkelig skrevet dette?


 

Jeg sitter ofte å blar i ting jeg har skrevet tidligere. I dag kom jeg over artikkelen under og da blir jeg rett og slett stolt over meg selv (!). Det var en svært dyktig bridgespiller som hadde sendt inn svar på et meldeproblem og jeg kler han naken for svaret 4NT! Han er en mye bedre bridgespiller enn meg, men hans problem er at ting blir gjort ALT FOR VANSKELIG. Hvis det hadde vært lov å spille med seg selv og samtidig se begge hendene, kan det hende han hadde lykkes. Nei, back to the roots.

Her er artikkelen, med spillet først.SÅ sender han inn svar på meldeprøvene mine, og det er da jeg skjønner at jeg har snakket over meg. Maken til rør er det lenge siden jeg har hørt! Spillet ser du over:

"Nå melder han 4NT, og sier det er "Spillemelding!"

Det er ikke så galt å definere 4NT i denne possen som spillemelding, men det er mest argumentasjonen bak som gjør meg forundret. 

Jeg spør: "Hvorfor melder du ikke 4hj, din andre farge?" og han svarer: "Nei, det er ikke naturlig. Kun en kravmelding. 

Jeg:  "Hva om jeg melder kløver etter jeg har meldt hjerter da?" Han: "Nei, det er last train med ruter".

Jeg får lyst til å grine!!

Det betyr altså at han vil spille 4NT uten at det er tilpass noen steder og vi har ingen sjanser til å undersøke om vi kan finne trumffarge et annet sted? Jeg vet ikke om det går mange tog til hans hjemplass, men det siste har i alle fall gått i dette meldingsforløpet.   

I praksis betyr 4NT at "Det er ikke tilpass noen sted. Da prøver vi å få 10 stikk uten trumf!".  Jeg skal banne på at klarer du å få 10 stikk i dette spillet uten trumf, vil det stå minst det dobbelte i en eller annen fargekontrakt.

Tell stikk da! Det er ingen i spar, hjerter har du bestemt at makker ikke har, ruter har ikke du og kløvertilpass gidder du ikke leite etter. Fire * ingen stikk = Ingen stikk. Nybegynnere havner ofte i 3NT når de ikke har tilpass noe sted. Det er sjelden lurt.

Cuebid, Fitjumps, Splinter, last Train og hva det no heter, er sikkert fine ting. Men konvensjoner kan da ikke ta plassen vekk fra å melde de fargene vi har. 

Og har makker strengt tatt benekta hjerter? Med en sterk hånd og f.eks 4-6 i rødt vil han vel melde 4ru og tenke at "Har makker hjerter, kan han melde den over 4ru?" 

Og enn om du hadde åpna med 1kl med en 6-5 hånd i kløver/hjerter. Nå må du altså melde 5kl og gå beit der når makker er renons, mens det står femten stikk i hjerter på 5-3? Ikke rart jeg sover dårlig om nettene.

Bridgen må ikke komme dit at i vår higen etter å bruke konvensjoner, har vi ikke lenger plass til å melde fargene våre. Vi har ødelagt minoråpningene for å bruke femkort major, men det er ofte ikke så farlig fordi det er mye plass ledig til å melde på. Å melde en ledig major farge er i min verden ALDRI feil, verken tidlig eller seint i et meldingsforløp.

 

Landskamp mot Ungarn og Østerrike neste helg


og det er følgende par som skal representere Norge.

Terje Aa - Allan Livgård
Svein Gunnar Karlberg - Kurt Ove Thomassen
Jan Tore Berg - Per Erik Austberg
Odin Svendsen - Petter Tøndel

Kaptein: Christian Vennerød.

Jeg har ikke fått spurt hvorfor det er disse fire parene som er tatt med. Espen og Boye er i USA, mens jeg vet at Thomas og Hoffa ikke kunne. Det er to par til som banker på døra ( Nils Kvangraven - Terje Lie og Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen), men jeg mener at Vennerød har sagt at kun par som er i troppen inneværende år kan bli tatt ut til oppdrag. Troppen justeres i januar.


Det blir spennende å se hvordan disse fire parene presterer. De har alle kniven på strupen og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være en viktig turnering for valget Christian Vennerød skal ta en gang tidlig på vinteren, nemlig å ta ut laget til EM 2014. Det er ikke så mange anledninger til å "sammenligne" par. Turneringa skal overføres på BBO

Jeg tar meg den frihet å tenke høyt omkring uttaket og deler spillerne inn i tre "grupper"

 

A:

Espen og Boye spiller for Norge hvis de selv ønsker

B: 

Nils Kvangraven og Terje Lie
Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen
Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen

Dette er de parene jeg mener har best resultater å vise til. Kvangraven - Lie med NM og EM par, samt klart best på butleren under Seriemesterkapet. Berg - Simonsen imponerte i Cavendish, mens Charlsen - Hoftaniska har vunnet en sterk engelsk lagturnering og har flere bra internasjonale resultater, f.eks på Island i fjor. De mislyktes fullstendig i Cavendish, men har mest erfaring.
Kanskje burde Karlberg - Thomassen vært med i min gruppe B

C:

De andre parene har enda ikke prestert spesielt gode resultater sammen. Potensiale er stort hos dem alle, men de kan ikke slå veldig hardt i bordet. Terje Aa burde kanskje vært selvskreven på et norsk landslag når en tenker på hans resultater og erfaring, men han spiller med en makker som er mer ung og frematstormende.Skal jeg gjette, tipper jeg at et par fra B og et par fra C kommer med i den endelige toppen. Jeg tror Vennerød vil kombinere erfaring, resultater og potensiale. Det er ingen par som klart peker seg ut og da tror jeg det kan være en god løsning.

Det blir som sagt spennende å følge med i Ungarn fordi jeg vet at alle fire parene er gira på å bli tatt ut. Da kan vi komme i denne situasjonen under landskampen til neste helg:

Lagkameratene dine leverer kjempelister. "Søren og!! Nå blir det enda verre for meg å komme på landslaget"

Lagkameratene dine kommer med lister som suger. "Jippi! Vi taper kampen, men nå svekker det paret i alle fall sine sjanser"
For ikke å bli korsfestet. "Dette er sagt med et smil om munnen"

Sånn er det være utålmodig redaktør...


I går la jeg ut et intervju med Jørgen Østensen om Topbridge. Dette mest fordi at Tormod Røren har tanker om Topbridge kan brukes i forbindelse med trening for landslagene. Jeg ba Tormod lese gjennom og komme med evt. korrigeringer, men da jeg ikke fikk noen klar melding om å vente, publiserte jeg. Tormod vil at dette skal være rett når det først kommer ut info, så han hadde tenkt å nyansere. Det rakk han (selvsagt ikke) med min utålmodighet.

Da kom det en sinna mail (nederst i bildet under - til høyre i emnefeltet). Jeg svarte og beklaget at jeg ikke hadde forstått han rett. Da kom det kjapt en ny mail (øverst)
Jeg liker venner som ikke er langsinte :-)

Jeg skjønner at han vil være anonym!!


fordi tidligere innsendere har ikke fått den skryten de synes de fortjener etter spill som dette.

Jeg fikk i dag en hyggelig mail fra en hyggelig mann. Han husker sikkert hva som skjedde forrige gang jeg skreiv om intrafinesse, så han ber aller nådigst  om å få stå i skyggen.Kontrakten er 6NT og det kommer hjerter ut til dame og ess. Jeg har ikke fått noe informasjon om meldingsforløp, men antar at ØV var tause. Du teller stikk og kommer fram til 5+2+1+3 = 11 og må derfor ha to stikk i ruter. 

I stikk to spilte spillefører en liten ruter og vest la ubesværet en liten. Bordets syver  gikk til knekten. Så kom det mer hjerter og syd sniffet litt rundt. Han fikk følelsen av at vest hadde dobbel ruter og dro bordets dame. Tieren falt og kontrakten gikk hjem uansett hva øst gjorde.

Jeg sier fy skam og gå rett i skammekroken! Dette fordi jeg har DETTE programmet som kan beregne sannsynlighet i bridge. Når jeg legger inn ruterfargen isolert får jeg følgende svar.

A: Ruter kongen til venstre (femte, fjerde, tredje eller dobbel) : 50% sannsynlig
     I tillegg sier jeg at du skal legge ned ruteresset for å få med kongen singel er 2.83%
     Det blir nesten 53%. Jeg må trekke 2.83% for  kongen singel i vest. Da vinner alle.

B: Jx eller 10x til venstre : 13.57%. 
     I tillegg må jeg plusse på noe hvis knekten eller tieren kommer på til venstre første gang.
    Det kan være mye (singel, J10 eller J10x), men jeg vet ikke hva spillefører har tenkt:

Uansett ser du at å spille på intrafinessen er minst å halvere sjansene sine, nærmere feil tre ganger for hver gang det er rett.


Dette mener jeg selvsagt er bare en del av sannheten. Bridge er mye mer enn matematikk og sannsynlighet, så derfor er det jeg skriver over bare halv sannheten. Hvis du spiller mot datamaskiner eller roboter som er godt programmert, vil det være korrekt. Mot mennesker ved bordet er det flere sannheter.Du tar de sekundene med pause (omtrent ti) og gjenkjenner problemet kjapt. Du stikker med hjerter ess og spiller en liten ruter med en gang.

Nå skal det sitte en god spiller i vest som ikke avslører seg. Har han ruterkongen, må han ofte bruke et ekstra sekund for å finne ut hva han skal gjøre. Kanskje traff han utspillet og makker har KD i hjerter? Legger han ubesværet liten, må du ta stilling til om han er god eller om han ikke hadde noe å tenke på.

Frank Svindahl sier dette om motspill. "Er jeg i det minste i tvil, legger jeg lavt i andre hånd uten å tenke meg om. Da avslører jeg ingenting (selv om jeg selvsagt kan dumme meg ut), men erfaringsmessig er dette korrekt motspill i svært mange tilfeller."

Derfor legger du liten ruter i vest uansett hva du har i fargen og tvinger spillefører til å gå for matematiske sjanser også de gangene du vet at det sitter annerledes.

Er jeg for streng nå eller skal slike "prestasjoner" hylles mer?

God tur til Phoenix, Espen!!


 

 

"Hei Espen. Du er våken?"

Jeg ringer ganske tidlig på formiddagen, så det er en litt grøtete Arendalsdialekt jeg hører i andre enden. Han bekrefter at han er våken. Noen annet ville i denne situasjonen vært overraskende.

"Det stemmer at du reiser til USA og Nationals i morgen?, spør jeg.

"Joda, flyet går i morgen og jeg er klar til en ny turnering med Boye og lagkameratene på Schwatz. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg."

Så ber jeg Espen fortelle litt om turneringsprogrammet denne gangen.

"Vi skal spille fire turnerninger. Først en parturnering på fredag og lørdag med Boye, så en lagturnering med Lotan Fisher - Ron Schwarz og sponsor Schwarz med makker Allan Graves. Boye vet jeg hva er god for og de to israelske ungdommene er av verdens aller beste. Sponsoren vår en en dyktig spiller og de leverer som regel gode lister. Han er en amerikansk forretningsmann, riktig så hyggelig også forresten. Tirsdag starter en av de mest prestisjefyllte parturneringene "Blue Ribbon Pairs", før oppholdet avsluttes med selveste "Resiger Teams". Jeg kjenner ikke helt detaljene i alle turneringene, men jeg mener Reisiger spilles som kvallik først, før de tolv beste lagene møtes i sluttspill.""Hvor mange spill er det til dagen og hvordan er det med sosial omgang på disse turene?"

"I turneringene er det vanligvis omtrent seksti spill hver dag, fordelt på to sesjoner a tretti spill. Det starter såpass seint som 13.00, så da er vi ikke ferdig før nærmere halv elleve. Jeg pleier å ha enerom og da passer jeg på å få den hvilen jeg trenger. Det er en god pause midt på dagen. Da spiser vi og snakker litt med de andre spillerne, i alle fall hvis det er flere norske"

"Hva med ambisjonene i år?"

"I Reisiger er det selvsagt et ønske å klare å nå finalen der tolv lag er igjen. I forrige Nationals (Spingold) var vi helt til semifinalen (tapte for Grue), så vi bør ha muligheter til det. Jeg og Boye er mest opptatt av å spille god bridge, så får resultater komme som følge av det. I parturneringer er det alltid vanskelig å tippe hvordan det går. Det er mer tilfeldigheter her enn i lag vel?"

"Er det andre norske som skal over denne gangen?"

"Tor og Geir spiller for Zimmermann som vanlig. I tillegg vet jeg at Kjell Gaute Fyrun og Jon Sveindal skal spille med to amerikanere."
Da ønsker jeg Espen og Boye lykke til med enda en USA-turnering. Det er alltid moro når det er nordmenn å følge med og enda morsommere når de er i toppen. Resultatservicen fra Nationals er urdårlig, men de pleier å være rimelig oppdatert på http://bridgewinners.com. Vi får følge med der!!

 

Resultater


KM lag i Oslo ble vunnet av TOPBRIDGE- SÆTERDAL.

Åpen klasse i KM Oslo vunnet av Irion - Skinnemoen - Lyngedal - Løkken - Kaltenborn - Waage

ASKØYMESTERSKAPET 2013 vunnet av Rune Horvei - Oddmund Midtbø.                                    Bjørnar Halderaker vant KM lag i Oslo 2013

Her ser dere hvorfor vi kaller han "luringen!"


 

                 

Roald "Luringen" Mæsel åpnet med 2NT og ble værende der. Han fikk kløver ut til dame og ess. Så en liten ruter til Helge Stornes i vest. Han fortsatte med spar ni til liten i bordet. Øst la styrke og Roald stakk med esset (!)

Så enda en liten ruter til vest og det er vanskelig å kritiserer Stornes for å spille mer spar.

Småpent...            

 

 

Tormod Røren sniffer bra!!


 

Ingen vinner bridgeturneringer uten å melde, men en må alltid tenke på hva slags informasjon en gir til motparten når en melder på dårlige kort. Tormod fikk ut spar ess og mer spar til stjeling. Allerede nå kunne han se at syd hadde meldt mer på fordeling enn honnørstyrke, så da spilte Tormod hjerter ess og til tieren. Tøft!! Ti stikk og 80% score..

 

Hadde du klart denne?


Spillet er fra klubben vår for et par år siden. Det ble spilt lagkamp, noe som er helt avgjørende for ditt valg. Makker spiller ut kløver knekt og så er det din tur.Ja, hva blir det til? Jeg gir deg enda noen sekunder før du sier at....."Jeg skifter selvfølgenlig til en liten hjerter." Skal du beit dette, må makker etter all sannsynlighet ha ruter ess. Hvis så er tilfelle, haster det å sette opp tre hjerterstikk fordi spillefører har da resten av honnørene. Ruter ess, kløver ess og tre i hjerter holder akkurat til å beite. Ikke veldig sannsynlig, men husk at din 3kl satte press på syd. Han kan være undervektig i sin 3NT.Lett?