LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Captains meeting i Ungarn


(minst) en feilanalyse..


Jeg ga Petter Tøndel masse kreditt for et supertøft hopp til 4hj og satte nord under massivt press. Her kunne det stå mye, blant annet utgang i spar NS. Kurt Ove meldte 4sp og måtte betale ut 500. Det jeg ikke så, var at 4hj er nedlegg for en spiller av Petters kaliber. Den eneste 3-1 sitsen han tåler er knekten alene, så derfor kommer han til å legge ned damen. Da vinner han 420 og stampen er derfor ikke så veldig kostbar.
Hedres den som hedres skal...

Jeg ga Jan Tore Berg storveies skryt for å spille en liten spar to ganger og dermed vinne 3NT i spillet under. Kurt Ove Thomassen spilte på akkurat samme måte og vant også kontrakten i sin kamp.

Leif Erik Stabell hudfletter en oppskrytt Boye Brogeland!!


 Å neida du. Det var i gamle dager jeg skreiv slike ting. Nå har jeg tatt hånda i en annen skje og serverer deg ikke piggtråd og fiskekroker med mothakker lenger.

Leif Erik er ikke sinna i det hele tatt, men mener at Boye skyter seg selv i foten med sin argumentasjon om de ikke meldte storeslemmene. "Å skyte seg i foten" er vel også en overdrivelse, kun et lite risp på låret.

Uansett. HER er det Leif Erik mener.

Elektrisk fra Larvik


 

 

      Jeg har skrevet om flere fine spill av Jan Tore Berg i Ungarn. Her er enda et.

4sp står i ti stikk, men med den anemiske sparfargen skjønner jeg godt at PIL plukka ut i NT når han ble dobla.

Heldigvis for NS var det syd som hadde spar ni, hvis ikke ville ikke dette spillet vært noe å skrive om. Gleden ble kortvarig.

Esset vant og ruter konge fra bordet. Nord stakk, spilte hjerter til makkers dame og mer spar. Den ga Jan Tore også bort og nå så det ut som det mangla et stikk i posisjonen under.
       
      Hjerter til esset (bort med en spar) og på ruter konge kastes det en kløver i bordet. Nord er ferdig som en sviske.

                      

 

Jan Tore fikk lillefingeren


          Svein Gunnar startet med ruter til nier, dame og konge. Så kløver til esset og spar til kongen som vant stikket.

Tre ganger kløver og stillingen er som under:
       
              På den siste kløveren gjorde Kurt Ove feil når han kasta hjerter og Svein Gunnar når han kasta ruter. Det var det Jan Tore trengte. Hjerter til esset for å strippe nord (han trodde nok nord hadde blanka hjerter konge). Så ruter og nord måtte gi bordet det siste for spar damen.

Syd hadde faktisk sjansen selv om nord kasta en hjerter for mye. Beholder han ruter 8 dobbel i posisjonen til venstre, kan makker stikke knekten med esset og spille syveren til åtteren. Hjerter konge og spar ess tar beita.


Bra av Jan Tore å ta vare på sjansen han fikk!!

Toppbridge av BAST!!


 

Dette er virkelig god bridge, spør du meg..


  
Per Erik Austberg spiller ut hjerter ni til bordets ess. BBO forteller at Jan Tore la styrke med toeren, men det tror jeg ikke stemmer.

Terje Aa fortsetter i stikk to med spar til kapp. Inne på spardame er det lett å finne motspillet med åpne kort, men kløver ni til kongen og mer kløver til knekt og ess for beita er rett og slett imponerende.

På det andre bordet gir ikke Petter og Odin motparten en eneste sjanse. De melder flott 3NT og der er det ni toppstikk!!


Ved halvtid leder BAST med litt mer enn en utgang. De siste fjorten spilla blir spennende!!

 

Allan nok en gang i hovedrollen.


 

 

 

                        Jan Tore Berg har et vanskelig utspill og starter med spar to til makkers ess som skifta ruter seks. Bordet vant, kløver til esset og hjerter til dame, hjerter ess og mer hjerter.

Fargen satt ikke men nord likte seg ikke der han var inne på hjerter ti. Han kunne ikke se hva makker hadde i ruter, så han spilte en liten til makkers knekt og spilleførers dame.

Allan har vært konge som spillefører i hele helga og nok en gang strøypa han motparten. Han tok for kløverkongen i posisjonen under:


                                                                      
               
  Allan spiller som om han kjenner alle korta. Kløver til bordets dame og Jan Tore må kaste ruter ni. 

Nord blir spilte inn på hjerter kongen, kan ta for ruterkongen men må avslutte med å gi spillefører to sparstikk. 

Nok en flott spilleføring!
Nå får det holde med skryt til Allan Livgård, så han får få på pukkelen i et spill også.Her sammen med en av de andre som kanskje skal spille EM i sommer, Steffen Fredrik Simonsen


"Dere må slutte å doble bare dere har litt trumf...."

Denne voksenopplæringa var det Tor Helness som kom med i EM i Dublin i 2012 da et norsk par hadde dobla 4sp og gitt spillefører akkurat den informasjonen han trengte til å spille hjem utgangen. "Ikke leit etter femti-lapper", sa Tor.

Den samme feilen gjorde Allan i spillet under, selv om det var utrolig at kontrakten skulle ha den minste vinnersjanse.
Jeg liker ingen av ØV sine meldinger. Hva Jan Tore mente med 4NT, vet han vel neppe selv. "En balansert sleminvitt?", vil han sikkert si. Det skjønner bare makkere som spiller med seg selv. Nå skulle kanskje 5NT bety "Pick a slam?". Uansett kom de til 6hj og Allan ble grådig i nord.

Makker har åpnet med søppelmulti og da kan da ikke dette stå? 

PIL hadde aldri i verden spilt hjerter til nieren om han hadde spilt udoblet og da ville det blitt en hundelapp til NS. Nå ble det 1660! 

Grisetur for Berg - Austberg, men nesten så jeg sier til Allan: "Dette fortjente du!"

 

 

Flere spill fra Ungarn


Den første sesjonen i Ungarn var et fyrverkeri av en kamp. Nesten hvert spill hadde poenger.
Begge par kom i slem og som du ser hang den på å finne ruterdamen. Jeg kan ikke se at meldingsforløpet sier noe om hvem som er favoritt tl å ha damen.
Petter kom i en posisjon på slutten der han visste at nord hadde tre ruter og syd fire. Da spilte han på matematikk og tok finessen gjennom han (syd) som hadde flest. Nok en gang stemte ikke terrenget med kartet. En beit:

På det andre bordet fikk vi ikke se sluttposisjoner, men operatøren claimet 12 stikk. Det betyr at Allan fant ruterdamen..

Dette spillet har et poeng til i lagkamp. Jeg er ikke sikker på om det er rett av Odin å melde slem. Selvsagt kan det være nedbrett, men det kan også være helt steindødt. Bør han ta sine sikre beiter i 5hj? Når motparten har satt deg på uløselige prøver, er det ofte rett å gjøre det safe. 

Mer fra finalen i Ungarn


BAST fikk skikkelig dreis på to utganger tidlig i finalen.

Hva skal du spille med 4-4 i major?I spillet til venstre valgte Jan Tore og PIL å spille 4sp med åtte kort tilpass. Med kløver ut var det ti lette stikk, men jeg tror det er vanskelig å beite kontrakten uansett utspill. Det er mulig det går med skrivebordsutspillet i ruter. Det var i praksis ikke uaktuelt. Majorutspill er like galt som kløver. 
På det andre bordet kom Karlberg - Thomassen i 3NT på de samme kortene. Det kunne meget godt vært rett, men ikke når Petter i blindt utspill starten med en liten hjerter fra Kxx (!). Han kom inn i spar og fortsatte med hjerter konge etter at makker hadde Smith'et at utspillet var blink.

12 IMP til BAST

Så kom spillet til høyre. Det valgte lagene akkurat motsatt og igjen var det BAST som vant spillet. Jan Tore brydde seg ikke om å leite etter hjerteren, men gikk rett i 3NT. Det blir nok beit med spar ti i utspill, men Allan valgte ikke unormalt å starte med sin egen farge, ruter. Husk at makker åpnet i tredje hånd og med sine seks hp kan Allan se at åpningen ikke var på ordentlig.
På den andre bordet valgte Karlberg .- Thomassen majorutgangen. Den kunne ikke vinnes, i alle fall ikke i praksis, med spar ti i utspill.

12 IMP til BAST igjen.

Finalen i Ungarn


 

Det er rett og slett slitsomt å følge med finalen, fordi det er poenger i nesten hvert spill. Masse gode prestasjoner!!

Glimrende av Allan og Terje..

I dette spillet var Allan og Terje og slett flinkere enn Petter og Odin, Jeg vet ikke om spillefører Jan Tore Berg kunne forstått hva som var i ferd med å skje?Terje Aa spilt ut spar knekt til konge og ess. Allan tok også for spardame. Nå er det fort gjort å gi makker en stjeling, men det er parturneringsbridge. Hvor skal beita komme fra? Makker kan ha Kx i ruter. Det er den eneste gangen det er rett å spille spar:


Terje Aa la styrke i kløver i stikk tre. Makker var lydig i skifta til kløver. Nå vet jeg ikke om Jan Tore kunne løst hjerteren, men det er sikkert for mye å forlange. Det hadde sett sinnsykt dumt ut å kappe hvis fargen satt 3-2. Med kløverskiften og EK i hjerter, ble det beit.

Odn på det andre bordet la svakhet i ruter med ruter 9. Det fortalte Petter at ruteren ga de nødvendige avkastene, men kunne ikke makker hatt DJxx i hjerter og ikke kløverhonnører? Han spilte mer spar og da ble det ti lette stikk.

1-0 til Allan - Terje.


Så en tøff melding av Petter TøndelHan satte maksimalt press på Kurt Ove i nord og han måtte ta stilling til hvem som hadde hvilke kort. EK i hjerter hos makker (!) var i alle fall ikke det han forestilte seg. 4sp kosta 500 mot ingenting over tre-trinnet hos motparten.


1-1