LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Runde 11 - SM 2013/14


 


 
Gratulerer med et suverent mesterskap til Hauge. Grøtheim får i de siste spillene inn akkurat de IMP'ene de trenger for å ta andreplassen. Det samme gjør Rasmussen og de kniper bronsen foran et skuffet lag fra Møre. Det som en stund så ut til å bli gull, ble til slutt en sur fjerdeplass.Det ble et nedrykksdrama uten like. Da spillinga var over, var det et spill fra kampen mellom Lillevik og Thoreresen som ikke var registrert . Sving i det spillet kunne rokke på mange lag sin plassering. Heldigvis for Hornslien, Våge og Mæsel var det et buttspill som manglet og da overlevde alle de tre lagene. 

________________________________________________________________________________________________________________________
 
Å lage ris til egen bak?

    Jeg er ikke i mot at systemutviklingen går sin gang, men av og til synes jeg at par krøkker det til for seg selv. Det er noen som spiller at 2kl-2M viser en hånd der makker kan passe med en 20-21 NT. Det funker sikkert fint de gangene en skal stoppe på 2-trinnet med noen-og-tjue honnørpunkter. Ikke ofte, spør du meg. Gevinsten er også i beste fall en delkontraktssving.

Ulempen med denne konvensjonen, er at når makker har en positiv hånd, må han svare 2ru. Det går ofte fint, men jeg så minst t toppar som rotet seg bort på veien. En mister minst en melderunde og et trinn.

Å stoppe i lilleslem var sikkert på grunn av dårlige vurderinger, men enklere storeslem enn dette når det går 2kl-2sp, finnes ikke.

________________________________________________________________________________________________________________________

Allan Livgård lurer seg selv..

    Når en ser alle kortene og så på sluttresultatet, er det  fort gjort å tenke "for en dust som gikk beit her.." Jeg har mang en gang gått i fella med å glemme å sette meg inn i hvilke utfordringer han som er spillefører har. Husk at han ser bare 26 kort.

Allan Livgård har jeg skrytt av før og når han ikke vinner ti stikk i spar her, må det være et eller annet poeng som ikke er helt oppe i dagen. Spar esset sitter jo singel foran og mer enn en taper i spar, ruter og kløver er da ikke mulig?

Jo, det er det. Tor Helness spilte kløver ut til EK og stjeling. Allan vet enda ikke hvordan han skal løse sparen, men hvis han greier å røyke ut hvem som har ruterkongen, har han større sjanse til å velge rett i spar. Derfor ruter mot damen i stikk tre. Når øst stakk med kongen, var spar esset plassert hos åpneren. Småpent?

Neida, fordi Tor spilte kløverdamen til stjeling. Inn på bordet og spar mot. Rune Hauge måtte stikke med esset, men enda en kløver ga trumfhøyning på damen!!

Operasjon vellykket, men svært død pasient!!
     
     
     
     
     
     


Gitt med boksehansker i siste runde?

Jeg har alltid en følelese av at det er mer ekstreme fordelinger mot slutten av turneringer. Dette kan neppe stemme, men i ellevte og siste runde i divisjonen var det mange suspekte spill. 


  Noen ganger tror en ikke sine egne øyne når en ser spillstensiler. Det ser unektelig ut som 4hj eller 5hj bør være normalkontrakten, men hele 2/3 av salen spilte 6hj!! De fleste doblet.

Håkon Bogen satt i syd og doblet 6hj. Tror du ikke Håkon Kippe redoblet!! Den eneste oppgaven Bogen hadde, var å ikke revokere i spillet. 

Verdensrekorden var det et Vest-Agderpar som stod for. De havnet i 7hj!!

 

 "Burde" kanskje flere gått beit her?


Noen ganger er det beste spilleplan som fører til beit. I spillet under var det fjorten som vant 6kl, mens bare fire gitt beit.

 

  De fleste åpnet med 1kl og vest meldte inn 1sp. Nå skiltes veiene, men nord splintret spar på de fleste bord. Øst var med til fire- eller femtrinnet. 

La oss si at du kommer i 6kl og får en liten spar ut. Nå ser du at vinnende spilleplan er ruter konge og ruter til kapp for å kaste tre hjerter. Sjansen for det er 50% for finessen og 33% for 3-3 sits. Hjerteresset foran er reint 50%. 

Nå har meldingene gitt signaler om at sannsynlighetene har forandret seg. I alle fall hvis vest starter med en liten spar. Da har han neppe esset der og er derfor favoritt til å ha hjerteresset. Øst ville neppe sperret så veldig med to esser. Da er ruterkappen beste plan.

Kanskje noen fikk hjerteresset i utspill også?


En får ikke melde i fred lenger...


    Roald Mæsel satt i syd og åpnet med 1sp. Bård Kåre Græsli sperret med 4kl (hvorfor ikke 5kl?) og makker i nord doblet for å vise verdier. EK i hjerter og spardamen kunne være nok til slem, så Roald meldte 5hj med pass rundt.

Kløver ess i utspill til stjeling. Hjerter til nieren og konge, mer kløver til stjeling. Når var øst lengst i trumf. Roald spilte som han kjente alle kortene med spar til esset og spar 10 til knekten fulgt av spar til stjeling med hjerter ess. Hjerter ti til hånda og spar fra taket. 

Øst kunne stjele med sin nest siste trumf, men hadde ikke mer kløver. Nå kunne Roald ta seg inn på hånda med ruteress, ta ut den siste trumfen og avslutte med to spartasser for elleve stikk..

Pent!!

(Hva om øst hadde lagt liten a tempo på hjerterni? Da tror jeg det i praksis hadde gått galt for spillefører)
     
           

I turneringas aller siste spill viste Ivar Berg og Håkon Kippe fordelene med sin Relepresisjon. De meldte syv ganger hver der vest åpnet med en sterk kløver. Øst viste hva han hadde og vest bare spurte.

Da meldingsforløpet var over, spurte nord hva øst hadde vist og fikk dette svaret:

 

  • 6 - 3  -1 - 3 fordeling
  • 8 - 11 hp
  • Ett ess, men ikke KD i spar

Vest kunne ikke vite sikkert at dette var nok, men hvis makker hadde spardamen ville kontrakten i verste fall stå på å få en del ruterstikk. Verste utspill ville vært trumf fra nord. Da måtte Håkon i vest tvunget til seg fire ruterstikk ved å vrenge kappen (beste sjanse). Med f.eks. kløver ut kan en enten spille seg til tre kløverstikk eller gi bort et hjerterstikk og stjele de to siste. En kløver forsvinner på EK i ruter.

Pluss 11 IMP på butleren og enda mer i kampen.

 Du har rette folk i troppen din, Vennerød..

Jeg er ikke like enig i alt landslagskapteinen gjør med elitespillerne våre, men det er ikke tvil om at når han tok ut den nye troppen sin traff han bra. Det var to som måtte melde forfall til helgas spilling, Espen Lindqvist og Per Erik Austberg, men de øvrige satte sitt kraftige preg på turneringa. Ser du på medaljevinnerne, er det kjente navn. Odin og Petter var de eneste som ikke spilte i øverste divisjonen, men de vant sin andredivisjonspulje. Knepent, men dog. 

Nå venter det samlling i Lyngdal om noen uker og da regner jeg med at laget taes ut kort tid etter den. Christian Vennerød bakspilte de fleste av spillerne "sine" i helga og gjorde seg sikkert noen
tanker om hva som er de enkelte sine styrker og svakheter.

Mens du venter på spill, bilder og historier fra divisjon, kan du se på dette bildet. Dere vet sikkert at jeg er mer enn gjennomsnitlig opptatt av å sykle, men disse gutta har noe underlige sykkelhjelmer vel? Referatet begynner litt lenger nede med Runde 7, men ikke før tidligst lørdag kveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Runde 10 - SM 2013/14


 

 

    

 Uff da, Mæsel! 1,35 er uklassing, men det var mot et velspillende Grøtheim. Terje Aa og Allan Livgård spiller stødig og sikkert, det samme gjør eks-landslagets Erlend Skjetne og Espen Erichsen. Grøtheim - Tundal hadde en førsterunde uten hull mot Fuglestad og Harding. Våge får den seieren de trenger for å krype over nedrykksstreken og det kan holde med uavgjort eller en knepen seier i siste. Terje Lie sitt mannskap mister sjansen til seier etter tap mot Rasmussen. Skal til og med medaljen glippe?
Hauge sikrer seieren når de kjører over Skoglund. Gratulerer allerede!!

________________________________________________________________________________________________________________

 
Boye Brogeland spilte med Silla i årets divisjon. De var beste par på butleren og har mye av æren for gullet til Hauge.

Tette avtaler er viktig. Når en i tillegg har en god porsjon flaks, renner IMP'ene inn. 3NT var en vanlig kontrakt og de aller fleste stedene gikk den hjem etter sparutspill.

Boye og Erik Sælendsminde har den avtalen at når den ene dobler det som ligner på en normal, frivillig utgang, skal utspilleren finne på noe annet enn det utspillet han ellers ville valgt. 

Boye advarte med sin dobling mot å spille ut spar og når Silla da starta med ruter, var det ikke mulig å få tak i de ni "toppstikkene". Bare prøv når jeg forteller deg at vest spiller spar hver gang han er inne.
       
 PS: Dette er en feilanalyse av meg. Espen Erichsen mailer og forteller at med ruter ut, tar han EK i den fargen og spiller kløverkongen. Når kløveren sitter, er det ni lette stikk. Hjerter ut beiter når vest stikker og spiller spar hver gang han er inne..    


________________________________________________________________________________________________________________

 
     

Terje Aa Snorre Allan L Håkon B
  pass pass pass
1ru pass 1hj 1sp
dobl 2sp pass pass
3kl pass 4hj p.r
       

______________________________________
   

Dette spillet er det jeg personlig er mest misfornøyd med fra helga. For det første fordi at jeg ikke var i nærheten av å klare å finne rett motspill. For det andre at jeg ikke klarer å tenke tanken at "Hva må til for å beite denne kontrakten?" og for det tredje at jeg tenkte mer på hva motparten hadde for sine melder enn min makker.

Makker Håkon Bogen spilte ut spar to til esset og spar til stjeling. Så ruterkongen fra bordet. Nå tenkte jeg slik at Allan ville spille ruteren fra bordet slik at jeg ikke kunne se hvor mange syd hadde og derfor lasjere feilaktig. Han kunne godt ha singel, så jeg turde ikke annet enn å stikke med esset. Makker la syveren og jeg så at det var feil å stikke. Nå hadde Allan et inntak på ruter 10 og kunne bruke den som overgang til enda en sparstjeling.

Nå har du faktisk kontraktens sjebne i dine hender. Da spiller du? Tenk litt før du kikker under, pls.
     Makker har meldt inn 1sp i sonen på det du ser er KJxxx. Han har ingenting i minor og nå har jeg vel gitt deg fasiten?

Det var aldri i mitt hode at Allan Livgård kunne meldt slik med fem honnørpunkter. Han ser riktignok at det er god tilpass siden makker har 0-3-5-5- eller 1-3-5-4, men han har da ikke vist sånt tillegg? Allan håpet sikkert at makker hadde ingenting i spar og derfor mer i hjerter. Syd kunne ha en honnør eller to som kanskje satt i kapp?

Eller enda mer sannsynlig. Han har sett mine motspill før.

Jeg spilte mer ruter for å la han komme inn på ruter 10 og stjele en spar til. Kanskje kunne det bli et par trumfstikk på oss hvis Håkon hadde hatt f.eks J10x eller J9x.

Neida, det er mye enklere enn som så. Jeg har en ung makker, men han er ikke så mye junior at han melder inn 1sp i sonen på KJxxx og slutt. Derfor har han hjerteresset.  

Da er det bare å spille hjerterkongen, hjerter til makkers ess som tar beita med sparkonge. Enkelt!!

Inne på ruter 10 gikk det spar til stjeling med hjerterdame. Mer hjerter fra bordet og Allen klarte nå både å ta ut trumfen og holde forbindelsen til bordet oppe for å kaste kløveren sin.
     
 Allan fikk hjem en steinhard utgang etter et dårlig motspill av meg....   -->    
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------  ---------------------------------------------------------------------------
     
   


Søke etter 5-3 i major?


Dette er et evig tilbakevennende tema. Makker åpner med 1NT og du kikker ned på hånda til venstre. Jeg vet ikke om noen har system til å finne ut først om makker har fem hjerter, så om han har bare tasser i spar ved siden av. 

Noen kikka ned på en sparhonnør og godt med honnørpoeng og meldte derfor 3NT rett inn. Andre søkte og fant (dessverre) makker med fem hjerter. Ser du under og litt til venstre skjønner du fort at 4hj ikke var rett kontrakt.

     
     
     

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Runde 9 - SM 2013/14


 

 

 

   

Etter to klare tap var JS Hansen (Kristiansand) nesten i nedrykksposisjon, men 17,36 mot Hornslien senket skuldrene der i gården. Lie tar inn enda 6 VP på Hauge og vi lurer på om de virkelig skal ta igjen den klare ledelsen. Mæsel lever farlig og burde slått en mer eller mindre fortapt Smith for å være på trygg grunn. Det brenner også et blått lys for Våge. Skoglund tar sin tredje sterke seier, denne gangen mot Grøtheim. 

      ..
   

 Det er alle som sier at sterke kløversystemer rakner når en får innmeldinger i mot. Det stemmer sikkert noen ganger, men her fikk Grøtheim - Tundal effektivt straffet Steigrim Ovesen's innmelding. 3sp kosta 800 siden spillefører aldri kom inn i bordet og fikk kun fem sparstikk.

Dette spillet skriver Nils Kvangraven om på sin side der Bjørn Bentsen vinner 6ru etter spar ess og mer spar i utspill. Han røffer med kongen og kapper ruter på tieren. Så litt fram og tilbake for to hjerterkapper og tolv stikk.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------    ----------------------------------------------------------------------------------
 

Det var nok ikke å passe på makkers dobling av 3sp Glenn tenkte på i bildet over.
   
     
     
     
     
     
     

 

 

    

 

 

 

 

Runde 8 - SM 2013/14


 

 

 Skoglund fortsetter kjøret og moser Lillevik. Lie tar inn 10 VP på Hauge og er på dette tidspunktet bare 11 bak seier. Våge ser fortapt ut, men det laget har stått opp fra de døde tidligere. 


 

    1sp pass
2ru pass 3ru pass
3hj pass 3sp pass
3NT pass 4ru pass
6ru pass pass pass
   

Her synes jeg Peter Marstrander og Tolle Stabell melde seg fint opp i 6ru. Peter startet med 1sp og fikk 2ru, naturlig utgangskrav fra makker. Da voks hånda hans til himmels. 3ru er krav og Tolle tok med seg 3hj på veien til 3NT. Da hadde han vist litt tillegg og det var det Tromsøværingen trengte for å gå på en gang til. 

Selv med trumf ut, er det tolv enkle stikk ved å stjele tre hjertere i bordet med overgang på kløveresset og en kløverstjeling. 

                                                                


 

 

    

 

 

Runde 7 - SM 2013/14


 

  
  

Før andre helg var Skoglund er av lagene som var spådd å være med i nedrykksstriden, men de imponerte veldig denne gangen. Hadde det ikke vært for juling mot Hauge i Runde 10, ville de tatt medalje. I runde 7 startet de mot et svekket Hornslien siden Per Erik Austberg måtte melde sykdomsforfall. Rasmussen hadde også ei god helg og startet med en komfortabel seier mot Smith. Mæsel var i sumpa, men tok et kjempehopp oppover etter en klar seier mot Thoresen. Dette resultatet skulle vise seg å bli helt avgjørende for nedrykkstriden.

Toppkampen mellom Hauge og Lie endte med en knepen seier for Hauge. Her er to spill fra den kampen.      
Det er mange ganger tilfeldigheter som avgjør hvilken vei et spill svinger. Kvangraven - Lie kom i 4sp og det var hjerteren 5-1 som gjorde at kontrakten sto. Øst spilte ut kløver til esset. Vest svingte sin single hjerter, men fikk aldri makker inn for å hente på hjerterkongen. 

I tidens fylde forsvant hjerter tre på den femte ruteren. To spartapere og kløver ess til ØV.
     
     
      
I det andre rommet var det hjerteren 5-1 som gjorde at 4sp sto. Her var det hjerteren 5-1 som gjorde at utgangen til Helness - Helgemo IKKE sto. Det var ikke mulig å komme unna tre hjertertapere sammen med kløveresset.

Jeg sliter ikke med å stille spørsmål ved meldingene til verken Jørgen Hattemaker eller kon Salomo. Hvorfor gjentok ikke Geir ruteren sin og viste femkort der også? Han visste at øst hadde minst fire hjerter med sin 1ru. 

I 5ru er det kun ruteren som må løses uten taper. Som du ser spiller den seg selv.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------     ---------------------------------------------------------------------------------
 

   


Ved mange bord gikk dette spillet ubemerket an siden i vest ofte spilte ut en spar til EK hos makker. Så tok spillefører for EK i trumf og claima ti stikk.

Asbjørn Kindsbekken spilte ut kløverdamen og for oss som ser kortene virker ikke det som en innertier akkurat. Men det er det, fordi syd tror jo selvsagt at det er vest som har knekten.

Geir Helgemo stakk med esset, spilte ruter til bordet og en liten spar derfra. Øst vant med esset og spilte kløver. Jeg kan ikke forstå at Geir skal klare å ta finessen. Så to ganger ruter og bort med en kløver. Nå tenkte Geir å stjele kløvertieren, ta to høye trumf, inne i bordet på kongen og avslutte med å stjele rutertieren.
     
     

Roar Voll la liten på kløver 10 og syd fikk seg en aldri så liten overraskelse når vest stjal over med hjerter seks!! 

Siden stjelinga var orginalstikket i trumf, så det ut som kontrakten sto likevel. Spar til esset og mer kløver til hjerter dame hjelper ikke siden øst sin knekt kappes opp mot E10 på hånda.

Vest fant det beste motspillet med ruter knekt til hjerter knekt og overstjeling med esset. Glimrende!!!
     
     

men det hjalp ikke mot Geir Helgemo. Til venstre ser du hvorfor. Vest dekket selvsagt ikke, men tieren seilte rundt. Hadde øst vært utstyrt med DJ blokk og vest 964 opprinnelig, ville dette vært et prisspill for ØV.

Morsomt!!!

Ved det andre bordet var utspillet det samme og der var spillet nesten like interessant. Det endte med beit når Terje Lie valgte en litt annen plan, uten at jeg kan si om den var verken dårligere eller bedre. HER ER SPILLET  (Spill 7 i lukket om det ikke kommer direkte opp)

 

 

   Jeg likte dette meldingsforløpet av Bjørn Olav Ekren og Ole Berset. 2hj viser ruterstøtte, men jeg er ikke sikker på hvor begrenset den er.

Så er resten rimelig naturlig og en stund var de på vei mot storeslem. 

Kontrakten står i første omgang på en trumfkutt. Går den er det flere måter å spille hjerteren på,  EK først er vel det beste. Står ikke nieren, må sparkappen gå til slutt:

Omtrent 50% sjanse vil jeg anta. Det er akkurat nok til å melde en slem i sonen.