LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Landskamp mot Ungarn og Østerrike neste helg


og det er følgende par som skal representere Norge.

Terje Aa - Allan Livgård
Svein Gunnar Karlberg - Kurt Ove Thomassen
Jan Tore Berg - Per Erik Austberg
Odin Svendsen - Petter Tøndel

Kaptein: Christian Vennerød.

Jeg har ikke fått spurt hvorfor det er disse fire parene som er tatt med. Espen og Boye er i USA, mens jeg vet at Thomas og Hoffa ikke kunne. Det er to par til som banker på døra ( Nils Kvangraven - Terje Lie og Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen), men jeg mener at Vennerød har sagt at kun par som er i troppen inneværende år kan bli tatt ut til oppdrag. Troppen justeres i januar.


Det blir spennende å se hvordan disse fire parene presterer. De har alle kniven på strupen og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være en viktig turnering for valget Christian Vennerød skal ta en gang tidlig på vinteren, nemlig å ta ut laget til EM 2014. Det er ikke så mange anledninger til å "sammenligne" par. Turneringa skal overføres på BBO

Jeg tar meg den frihet å tenke høyt omkring uttaket og deler spillerne inn i tre "grupper"

 

A:

Espen og Boye spiller for Norge hvis de selv ønsker

B: 

Nils Kvangraven og Terje Lie
Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen
Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen

Dette er de parene jeg mener har best resultater å vise til. Kvangraven - Lie med NM og EM par, samt klart best på butleren under Seriemesterkapet. Berg - Simonsen imponerte i Cavendish, mens Charlsen - Hoftaniska har vunnet en sterk engelsk lagturnering og har flere bra internasjonale resultater, f.eks på Island i fjor. De mislyktes fullstendig i Cavendish, men har mest erfaring.
Kanskje burde Karlberg - Thomassen vært med i min gruppe B

C:

De andre parene har enda ikke prestert spesielt gode resultater sammen. Potensiale er stort hos dem alle, men de kan ikke slå veldig hardt i bordet. Terje Aa burde kanskje vært selvskreven på et norsk landslag når en tenker på hans resultater og erfaring, men han spiller med en makker som er mer ung og frematstormende.Skal jeg gjette, tipper jeg at et par fra B og et par fra C kommer med i den endelige toppen. Jeg tror Vennerød vil kombinere erfaring, resultater og potensiale. Det er ingen par som klart peker seg ut og da tror jeg det kan være en god løsning.

Det blir som sagt spennende å følge med i Ungarn fordi jeg vet at alle fire parene er gira på å bli tatt ut. Da kan vi komme i denne situasjonen under landskampen til neste helg:

Lagkameratene dine leverer kjempelister. "Søren og!! Nå blir det enda verre for meg å komme på landslaget"

Lagkameratene dine kommer med lister som suger. "Jippi! Vi taper kampen, men nå svekker det paret i alle fall sine sjanser"
For ikke å bli korsfestet. "Dette er sagt med et smil om munnen"

Sånn er det være utålmodig redaktør...


I går la jeg ut et intervju med Jørgen Østensen om Topbridge. Dette mest fordi at Tormod Røren har tanker om Topbridge kan brukes i forbindelse med trening for landslagene. Jeg ba Tormod lese gjennom og komme med evt. korrigeringer, men da jeg ikke fikk noen klar melding om å vente, publiserte jeg. Tormod vil at dette skal være rett når det først kommer ut info, så han hadde tenkt å nyansere. Det rakk han (selvsagt ikke) med min utålmodighet.

Da kom det en sinna mail (nederst i bildet under - til høyre i emnefeltet). Jeg svarte og beklaget at jeg ikke hadde forstått han rett. Da kom det kjapt en ny mail (øverst)
Jeg liker venner som ikke er langsinte :-)

Jeg skjønner at han vil være anonym!!


fordi tidligere innsendere har ikke fått den skryten de synes de fortjener etter spill som dette.

Jeg fikk i dag en hyggelig mail fra en hyggelig mann. Han husker sikkert hva som skjedde forrige gang jeg skreiv om intrafinesse, så han ber aller nådigst  om å få stå i skyggen.Kontrakten er 6NT og det kommer hjerter ut til dame og ess. Jeg har ikke fått noe informasjon om meldingsforløp, men antar at ØV var tause. Du teller stikk og kommer fram til 5+2+1+3 = 11 og må derfor ha to stikk i ruter. 

I stikk to spilte spillefører en liten ruter og vest la ubesværet en liten. Bordets syver  gikk til knekten. Så kom det mer hjerter og syd sniffet litt rundt. Han fikk følelsen av at vest hadde dobbel ruter og dro bordets dame. Tieren falt og kontrakten gikk hjem uansett hva øst gjorde.

Jeg sier fy skam og gå rett i skammekroken! Dette fordi jeg har DETTE programmet som kan beregne sannsynlighet i bridge. Når jeg legger inn ruterfargen isolert får jeg følgende svar.

A: Ruter kongen til venstre (femte, fjerde, tredje eller dobbel) : 50% sannsynlig
     I tillegg sier jeg at du skal legge ned ruteresset for å få med kongen singel er 2.83%
     Det blir nesten 53%. Jeg må trekke 2.83% for  kongen singel i vest. Da vinner alle.

B: Jx eller 10x til venstre : 13.57%. 
     I tillegg må jeg plusse på noe hvis knekten eller tieren kommer på til venstre første gang.
    Det kan være mye (singel, J10 eller J10x), men jeg vet ikke hva spillefører har tenkt:

Uansett ser du at å spille på intrafinessen er minst å halvere sjansene sine, nærmere feil tre ganger for hver gang det er rett.


Dette mener jeg selvsagt er bare en del av sannheten. Bridge er mye mer enn matematikk og sannsynlighet, så derfor er det jeg skriver over bare halv sannheten. Hvis du spiller mot datamaskiner eller roboter som er godt programmert, vil det være korrekt. Mot mennesker ved bordet er det flere sannheter.Du tar de sekundene med pause (omtrent ti) og gjenkjenner problemet kjapt. Du stikker med hjerter ess og spiller en liten ruter med en gang.

Nå skal det sitte en god spiller i vest som ikke avslører seg. Har han ruterkongen, må han ofte bruke et ekstra sekund for å finne ut hva han skal gjøre. Kanskje traff han utspillet og makker har KD i hjerter? Legger han ubesværet liten, må du ta stilling til om han er god eller om han ikke hadde noe å tenke på.

Frank Svindahl sier dette om motspill. "Er jeg i det minste i tvil, legger jeg lavt i andre hånd uten å tenke meg om. Da avslører jeg ingenting (selv om jeg selvsagt kan dumme meg ut), men erfaringsmessig er dette korrekt motspill i svært mange tilfeller."

Derfor legger du liten ruter i vest uansett hva du har i fargen og tvinger spillefører til å gå for matematiske sjanser også de gangene du vet at det sitter annerledes.

Er jeg for streng nå eller skal slike "prestasjoner" hylles mer?