LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ny flott bridgeside


Det er flott at flere deler sine spill og historier med oss andre. Nils Kvangraven har lenge bidratt med artikler til bridgepressen og han er en av mine faste hjelpere når jeg skal lage referat fra turneringer. Nå har han laget sin egen side og den finner du på.

KVANGRAVEN.NO


       Her sammen med vår felles venn, Helge Stornes.

 

 

Å lese for mange bridgebøker, er ikke sunt...


Det sier jeg til fyrverkeriet Jon Solli Hansen både titt og ofte. Han er en superflink spiller, men på mange måter sin egen verste fiende.  I det ene øyeblikket kan Jon som spillefører være mer pessimistisk enn en fredsmekler i Midt-Østen, mens i neste øyebllikk kan han plukke ut ideelle damer og knekter i en 12-14NT hos makker. "Det står 6kl hvis du har ruterdama dobbel og knekten fjerde i kløver, makker!!!" Et og annet skuddår går hans våte drømmer i oppfyllelse og da presser tårene på når han forteller om ruterslemmen som sto på 4-2 tilpass.Forrige onsdag kom dette spillet:

    Jeg satt i øst og åpnet med 1kl. Pass i syd og jeg kom kjapt i 3NT med spar ut til knekt og ess. Dette var ikke opplagt, men det var gode sjanser i både kløver og ruter. Kløverkappen og at ruterknekten ikke satt fjerde er slett ikke usannsynlig. Med åpne kort er det ti toppstikk.

Jeg ville utsette problemet og skulle la motparten ta sine fire sparstikk først. Da måtte (sannsynligvis) nord kaste et kort og det var det ikke sikkert han ville like. Derfor spar ni i stikk to (!!)

Det jeg ikke tenkte på og så for meg, var at Jon Solli Hansen skulle ha seks spar og passet i andre hånd. Du ser at det var akkurat det han hadde og da ble det vel beit??

Neida, for nå kommer det jeg skriver i overskriften. Jon fikk det for seg at jeg hadde E9x i øst og da har makker DJ dobbel. Legger han liten, er fargen blokkert!!
     


Derfor kikka han bort på meg med det blikket han får når fantasien tar overhånd og han klaska spar konge (!) i bordet på min spar ni. Makker i nord, Frank Svindahl, er en minst like dyktig spiller, men han klarte selvsagt ikke å avblokkere med spardame. Det har skjedd før at makker har røyka sokkene sine og for han ser det unektelig ut som jeg i øst har spar. Tenk deg den historien jeg får å skrive om hvis jeg har f.eks E1098 og Jon skal tvinge seg inn for å spille gjennom bordet. Da får jeg tre stikk og en taper med xx mot E1098.

"Dette kunne vært historiens første krokodille-coup utført i stikk to!!", nærmest ropte Hurra ut i salen. Vi andre rista på hodet. Jeg vet knapt hva krokodille-coup er. Om krokodile skrives med en eller to l'er er helt i overkant av min kunnskap om krypdyr.

I alle fall takker jeg hjerteligst for tilliten Jon gir meg ved å forutse dette hvis jeg har E9x og virkelig server en spar i stikk to for at fargen skal bli blokkert. Det kommer til å regne oppover før mine bridgeferdigheter kommer på det nivået, Hurra!!

Geir Helgemo spiller rart..


 

Endelig (tror jeg) at jeg kan ta Geir i en underlig spilleføring. Det er vel ikke den spiller i verden som finner flere skviser og coup enn han, men i dette spillet fra det åpne franske mesterskapet skjønner jeg ikke  helt logikken i sluttspillet.

 

Legg først merke til meldingsforløpet der Tor viser kortfarge i hjerter med 3hj og etterpå sleminteresse med sparstøtte når han følger opp med 4hj. 17hp og fem spar kunne ikke stoppe Geir i syd fra å melde sparslemmen. Vest spiller ut spar til tieren i bordet og kløver til damen for å røyke ut Exx til høyre eller J10x. Damen ble stukket med esset og mer kløver. Under kongen kom tieren og Geir stjal en kløver for å sjekke J10x. Det var det ikke og øst kasta en hjerter.  Så litt fram og tilbake til denne sluttposisjonen:Husk at øst ikke har flere kløver, så det Geir gjorde nå var rart. Kløver 9 til stjeling, ruter konge og ruter til kapp (!). Hvis han hadde tenkt å ta kappen gjennom vest, skulle han da spilt ruter til kongen sin og tatt for to trumfer.  Vest må da ned på to ruter og dermed vil han få med seg Dx i øst ved å toppspille fargen. I diagramposisjonen har han kanskje ikke bestemt seg, men uansett var det en rar løsning han fant. 

Håper alle mine rare spilleføringer resulterer i 12 IMP når jeg skal spille divisjon om et par helger.
(Er det noe vesentlig jeg har oversett, regner jeg med at Erik Dahl ringer. Jeg ber allerede nå om unnskyldning)

HER ER SPILLET (23)