LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Det er dette bridge handler om...


Det ligger masse, masse å hente i motspill i bridge. Min påstand er at det er her de aller, aller beste skiller seg fra de nest beste. 

Jeg prøver hver gang blindemann kommer opp å finne ut omtrent hvor mange honnørpoeng makker har. De fleste meldingsforløp vil kunne gi deg en ganske nøyaktig antydning av hans styrke, oftest med et intervall på to honnørpoeng. Neste skritt er å bruke den informasjonen til å finne rett motspill. Her er et eksempel på hva jeg mener.

  Nord sin 1sp viser diverse hender. Normalt har han enten en balansert hånd med 6-9 hp eller en hånd med enten kløver eller ruter. Når syd melder 1NT viser han normalt en 12-14NT.

Du spiller ut sparkongen som makker legger styrke på. Du får også for damen. Hva gjør du så?

Det er fort gjort å spille mer spar uten å tenke seg særlig om, men hvis du gjør som jeg sa i innledningen, har makker veldig ofte ikke noe kjapt inntak til sparen sin. Du går ut fra at åpneren har 13hp, så plusser du på bordets 12 og dine egne 13, så oppdager du at makker maks har en dame.

En og annet gang har åpneren bare elleve eller tolv hp og da kan makker ha kløverkongen, men da har spillefører ED i hjerter og må ha tre stikk der for å vinne kontrakten.

Derfor skal du spille på at makker har D10xx i hjerter og skifte til den fargen. 
Under ser du hele sitsen.
     

 
  
  
 
Makker i øst bør hjelpe deg til å finne dette motspillet ved å legge spar 10 under spardamen når den får beholde stikket. Øst ser at han ikke har kjapt inntak til sparfargen, mens det er en del verre for vest å tenke det ut.

Nå må jeg roe meg...


 Nå drar du det litt langt, Snorre.

At noen som spiller aktiv bridge ikke gidder å lære seg et skikkelig system er jo deres egen feil. Spiller du på det nivået dere spiller på, så må man kunne forvente mer på systemkortet enn Midsem. Svaret på å utvikle seg som bridgespiller er neppe å takke nei til utvikling i meldesystemer. Åpning 2nt som viser 20-21 er jo en svakhet i et system. Jeg syns løsningen til boa er bra.

Jeg har spilt boasys siden Espen Lindquist kom med det i Arendal bridgeklubb, og Tor Birkeland hadde den tunge oppgaven å lære meg det. Å spille boasys er virkelig moro, det er bra for interessen og det gir bridge et ekstra gir. Anbefales på det varmeste! "Back to basic" er greit nok, men jeg liker utviklinga som BOA har gitt norsk bridge. Stor takk til han. 


Erik Kokish, som også er en utrolig dyktig systemguru, har også mye bra etter åpning 2 kløver, absolutt verdt å lese. 
 
Mvh Tore Olsen



Her Tore sammen med Per Egil Westin fra Arendal

Back to Basic...


 


Dette har jeg sagt MANGE ganger før og jeg blir mer og mer sikker i min sak. Systeutviklingen hos de mest kreative har tatt feil retning og de roter seg opp i hjørner det ikke er mulig å komme ut av. De får problemer på hender jeg mener et enkelt, naturlig og logisk system håndterer helt enkelt. Jeg skal vise deg to konkrete eksempler fra helgas divisjon, selv om begge aktuelt kom ned på beina .

Så skal jeg publisere en mail fra Baard Olav Aasen. BOA er svært kritisk til min skepsis og mener jeg er konservativ og reaksjonær. Det har han både rett og feil i, men når jeg ser fasiten han kommer med blir jeg enda mer sikker i min sak. Bridge er vanskelig nok i seg selv om en ikke skal legge dype feller for seg selv og makker. Nesten så jeg mener at en legger opp til å skyte seg selv i foten. BOA kommer til å gå fra konseptet når han ser hva jeg mener, men jeg stikker fingeren i jorda og sier at vi er ikke bedre enn det vi presterer ved bordet. Uansett hvor lange og flotte systemkompendier vi har.
  

 


Vest Nord Øst Syd   Vest Nord Øst Syd
 Græsli   Bogø
   Flagstad   Ringseth  
  pass 2ru pass     pass 2ru pass
2hj pass 3NT pass   2hj pass 3sp pass
4hj pass 5sp pass    7NT  pass  pass  pass
 7sp  pass pass   pass          
.......   
Under til venstre ser du meldingsforløpet til Baard Kåre Græsli og Kåre Bogø. De er et coming par som vinner masse både sammen og hver for seg. I mine øyne var de heldige som havna i toppkontrakten. 2ru fulgt av 3NT viste 25-26, men når han hoppet til 5sp over 4hj (overføring) måtte han kanskje enten ha telt feil eller oppdaget ekstra ressurser? (Du hadde da virkelig 28 hp, Kåre?)

Græsli hoppa til 7sp og det var innertier. Denne gangen tetta hjerterdamen makkers farge, en annen gang er det en minordame som må til. Var Bård Kåre virkelig sikker på at de hadde alle essene?

Under til høyre er det Aleksander Flagstad som "skryter" av meldingsforløpet til han og makker Jørn Arild Ringseth. Makker viser 28hp og sammen med hans 9hp blir det 37hp. En av majorkongene kunne vært borte i stedet for ruterdamen og kløverknekten som aktuelt var hos NS.
Nesten så jeg vil bruke ordet flaks!!

All denne gjettinga bare for at 2kl - 2M skal være passbart. Jeg er i alle fall 100% sikker på at jeg ikke vil betale prisen, fordi jeg melder steinalderbridge på denne måten.

Gammel 1       Gammel 2        
    2kl pass
2sp pass 4NT pass
5ru pass 5hj pass
5NT pass 6hj pass
6NT pass 7NT p.r

2sp er positivt svar som sier at "Jeg har minst fem spar og vi skal spille utgang. Så viser Gammel 1 ett ess med 5ru, 5hj spør. 5NT: spardamen uten konger men med tillegg, 6hj spør etter tredjekontroll og 6NT viser damen. 

Når jeg får 5NT som viser at sparen er tett og makker har tillegg, vil jeg sannsynligvis bare melde storeslem direkte, rimelig sikker på at det vi stå.

Enkelt og full kontroll.
     
     
 

 Så kommer mailen fra Baard Olav Aasan der han forteller at han er uenig med meg. Her kommer det og jeg kommenterer etterpå



            Håkon Kippe og Baard Olav Aasan ble Norgesmester for par i 2009
________________________________________________________________________________________________________________

Hei Snorre

Ser du er ute å slenger med systemleppa igjen. 

 
Det er veldig sjelden at det er systemet som bommer på slike opplagte ting. Eller det burde hvertfall være det. Det er bruken og de som ikke leser hjemmeleksa si som har skyld i en slik ulykke. Når du skriver kritikk uten å vite hva du skriver om, så kan du heller spørre først. Og gi skylda på brukerne av verktøyet, ikke slenge rundt deg med hodeløs kritikk som du har holdt på med i flere år.
 
Når det er sagt, så vil jeg gjerne hjelpe det eller de parene som bruker konvensjonen, for å øke forståelsen av og hvordan de kan bruke konvensjonen riktig. Det er ikke bare å sette seg ned å si "Stayman", og tro at alt er greitt... Det er det mange norske par har gjort, og tar "opplæringen" underveis. Kostbar lærdom og helt unødvendig. Når en konvensjon inneholder det som trengs.
 
Jeg trenger vel ikke forklare deg hva som er gjort feil, du viser jo en sånn enorm oversikt i konvensjonskritikken din, at det er helt unødvendig? Men jeg tar det med allikevel, i tilfelle du skulle ha glemt det.
 
Jeg bruker også denne konvensjonen. Og jeg melder hånda slik:
 
1)

  2kl
2ru 2hj*
3hj*  
   

2hj : Hjerter eller minst 25hp
3hj : fem spar og fire hjerter, positiv hånd. Med 5-3-3-2 meldes 2NT

     
 
Hvis en ikke har tenkt over det, så vil puppet stayman type Svendsen være i bruk på denne vest sin hånd.

2) 

 

  2kl
2ru 2hj*
2sp* 2NT
3kl* 3hj*
3sp* 3NT*
4ru*  

2hj : Rele eller 25 hp+
2sp : Rele
2NT : 25hp+
3kl: Puppet Stayman
3hj : Ingen major
3sp: Overføring til 3NT
4ru: Cuebid med 5-4 i major

Med vennlig hilsen fra Thailand
 
BOA

_______________________________________________________________________________________________ 

 
Dessverre Baard Olav, jeg synes dette blir for komplisert for oss enkle sjeler. For det første kan det gå mange måneder mellom hver gang en har over 25hp og da er det fort gjort å glemme at det som ser ut som naturlig meldinger skal vise to farger. Jeg tenker f.eks på at tre i major skal være overføring til 3NT og 4ru begge major etterpå. Denne gangen hadde makker til den sterke hånda to majorfarger. Enda verre må det bli når han har major/minor når en må bruke en runde på å svare 2ru med positive hender.

Jeg melder slik:

2kl -   2sp
2NT - 3ru

når jeg som makker til den sterke hånda har spar og ruter i en positiv hånd. Du må ikke komme og fortelle med at du har noe bedre enn dette når du skal melde slike hender.


Men det å huske systemet er likevel den minste utfordringen. I det meldingsforløpene over slutter, er det MANGE utfordringer.

1) Jeg regner med at 3sp setter sparen som trumf, men hva med om øst oppdager at de har tilpass i hjerter? 4hj må vel være for spill og 4kl/4ru må vel være naturlig?

2) Enda verre. Du er i 4ru og makker har vist en positiv hånd med begge major. Jeg vil spørre etter ess med f.eks hjerter som trumf. Klarer jeg det? Kanskje BOA mener at 4NT er Blackwood med hjerter og 5kl Blackwood med spar. Ikke for oss dødelig!!


Det jeg mener er selvsagt ikke at de personene som jobber med systemutvikling ikke kan ha mye fornuftig å komme med, men dette er som all annen utvikling. En må ta med seg det beste av det eksisterende og nye ideer må bygge videre på det som har vist seg å fungere i årevis. I bridge må en gjøre prioriteringer når en skal velge hvordan en vil bruke plassen sin. At det skal være så viktig å kunne stoppe på 2-trinnet mot en 20-21NT, er ikke mitt valg.

Igjen sier jeg at det ikke holder å skylde på verken mor eller katten. Vi er ikke bedre enn det vi presterer ved bordet og når de aller beste spillerne ikke håndterer det jeg mener bør være rimelig enkle hender å melde naturlig, blir jeg ikke overbevist om at en skal spille så superavansert .