LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Når jeg sier at "Dette er et spilleproblem!"


så klarer du det sikkert. Hadde du klart å vinne 4hj ved bordet? Jeg klarte det i alle fall ikke.Denne gangen får du se bare NS sine hender. Øst spiller ut ruter konge. Hva er planen? 
Først tenker du hva du ville spilt ved bordet. Så hva du ville gjort når jeg heiser flagget og blåser i trompeten samtidig som jeg roper OBS-OBS!!

Jeg gir deg 30 sekunder før du får lese videre..


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg rødmer nesten når jeg må innrømme at den korrekte spilleplanen ikke var i tankene mine en gang. Øst har mange kort i ruter/spar og den eneste veien du kan fange opp hjerteren 4-0 er gjennom vest. Så da passer du på å få brukt hjerterdame første gangen du spiller fargen? Om du skal spille hjerter til damen dirkekte eller spille kløver først, vet jeg ikke. Kløver kan være skummelt hvis den fargen sitter 5-1 og øst får en stjeling når han har 4-2-6-1 fordeling. Da ler ALLE av deg!!Det var en spillefører som vant 4hj. Det var enten Harald Gjellestad eller Erik Dahl. Skulle jeg gjettet, ville det helt sikkert blitt på en av dem.

Her trenger jeg hjelp av noen matematikere!!


 

 

På hånden under åpner du i øst med 1sp. Makker svarer 2kl fordi 2ru/hj lover femkort. Da havner du i 6NT i stedet for 6sp, men er heldig å ikke få kløver ut. Syd starter med ruter 2.Du teller fem i spar, ett i hjerter, fire i ruter og kløveress. Det blir elleve stikk og kontrakten står på å finne hjerter knekt. 

Du kan regelen om "ledige plasser" godt? Det betyr at når du mangler et vitalt kort, skal du prøve å finne ut mest mulig om sitsen før du bestemmer deg. Teorien sier at den som har flest ukjente kort (ledige plasser) er favoritt til å ha det kortet du mangler.

Javel, så da starter du med å ta fire ruterstikk og du oppdager at utspilleren har bare tre kort i fargen. Det betyr da i følge teorien at han har ti ledige plasser, mens makkeren har bare ni. Sjansen for at syd har hjerterknekt er 50% x 10/9 = 55.5%. Da kapper du gjennom syd?

En annen som var i samme kontrakt, fikk spar ut og da gikk han løs på den fargen i stedet. Utspilleren viste seg å ha tre (og makker to), så da sier plutselig teorien at nord er favoritt til å ha hjerterknekten siden han har elleve ledige plasser mot syd's ti. 50% x 11/10 = 56.1% . Da kapper du gjennom nord?

Det er her jeg sliter. Er det virkelig slik at sjansen for at en av motstanderne har et spesifikt kort forandrer seg i forhold til hvilken farge du som spillefører starter med?Jeg har en følelse av at for at dette skal stemme, må du tenke deg at den fargen du som spillefører starter med, er den fargen som ble gitt først ved spillets "opprinnelse". I det første eksemplet tenker du deg at alle tretter ruterne ble del ut først. Da er det så eller så mange ledige plasser til de andre spillerne og et spesifikt av de andre kortene vil ha størst sjanse for å havne hos den som skal ha flest av de 39 kortene som ikke er delt ut. I det andre eksempler tenker du at sparen ble delt først og hjerterknekten havner i 56.1% av tilfellene hos den av motstanderne som har elleve ledige plasser.

Men det er da vitterlig ikke slik kortene blir gitt? Verken når vi gir maskinelt eller ved hjelp av en PC. Kortene stokkes tilfeldig og det første av de 52 kortene vil havne 25% av gangene hos nord-øst-vest-syd. Så taes ett og ett av de andre.

Hvor er det jeg tenker feil, dere matematikere?

Eller gjør jeg kanskje ikke det?


Svar utbedes med takk til snorre.aalberg@hotmail.no