LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Beklager Odin, det var du som var tufsen likevel..


men ikke si at jeg ikke prøvde å forsvare deg. Sånn som jeg (og de fleste andre? ) spiller avslag med 5 i major etter svar på Blackwood, så måtte du melde 6hj fordi du ikke hadde det (jeg trodde) makker spurte om, nemlig trumfdamen.

Så sender Petter Tøndel fasitsvaret og de har konvensjon for dette. 5hj betyr noen ting, men det må Odin rett og slett ha glemt. Derfor overskriften. (Jeg antar det er akkurat det samme Boye mener når han sier at "5hj-melderen må ha trumfdamen selv")

Her kommer Petter sitt svar.


Hei Snorre,


Jeg ser det er mange meninger om hvordan jeg og Odin burde meldt 7kl. Og først og fremst må jeg si meg 100% enig i Boyes kommentar om at disse MÅ vi melde. Når det gjelder mange av de andre kommentarene, er det som vanlig vanskelig å gi gode kommentarer uten å kjenne alle detaljer.


Slik RKCB fungerer er man i enkelte sekvenser nødt til å tolke riktig antall ess hos makker for å få kontroll videre. Så slik som de fleste spiller bør man da i dette spillet (som du og Leif Erik skriver) skjønne at makker har 3 ess, og komme med 5NT som storesleminvitt. Med det formål å kunne starte alle storesleminvitter så lavt som mulig, spiller nok Odin og jeg annerledes enn de fleste her. Så hos oss er 5hj for spill dersom svarhånda har 0 ess, mens det bekrefter at alle nøkkelkort er på plass dersom makker har 3. Dette gjelder i de fleste RKCB-sekvenser (men med noen definerte unntak). Dette betyr at i de tilfeller makker har 3 ess kan vi aldri stoppe på 5trinnet (men det gjelder vel slik de fleste spiller) Dette betyr også at de sekvensene der en må tolke riktig angående antall ess hos makker er forskjellige fra de i et mer standard system. Dermed burde sannsynligvis meldingsforløpet fortsatt som Boye foreslår.

Når det er sagt, synes jeg ingen av kommentarene belyser den største feilen i dette meldingsforløpet. Med min hånd er det mye bedre om makker får meldt RKCB og får tatt kontrollen over meldingsforløpet videre. Jeg burde derfor meldt 4sp over 4hj, og da går resten av seg selv.


Petter

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg er lærer i barneskolen, så da er jeg vant med å repetere ting både en og to ganger. Det gjør jeg også denne gangen fordi det Petter skriver her er rett og slett nytt for meg,

men det er genialt

Oppsummert (slik jeg forstår):

Når svaret på Blackwood viser 0 eller 3 ess har 4NT-melderen disse mulighetene. (for enkelhets skyld er hjerter trumf og svaret 5kl viser 0/3 essverdier). Svar over 5hj er som vanlig.

5ru --> "Har du trumfdamen, makker?"  (standard svar)
5hj -->

  •  A: Pass med ingen ess
  •  B: Hvis du har tre ess, så garanterer jeg de andre tre viktige verdiene (de to siste essene og trumfdame)

    Det siste høres kanskje litt underlig ut, men husk at det er 12hp i forskjell på tre ess og ingen ess. Hvis 4NT-melderen mot formodning skulle være i tvil om makker har det ene eller det andre, kan han ikke også være i tvil om trumfdamen. Den MÅ han ha selv, hvis ikke har ikke makker klart å definerer sin hånd innenfor et intervall på 14 honnørpoeng (tre ess og en dame). Det er ikke teoretisk mulig en gang å lure på om "Makker, har du fem eller nitten honnørpoeng?"
    Derfor betyr 5hj det samme som 5NT de gangene svarhånda har tre esser og en har spart to hele meldinger.
De siste to trinnene (forskjellen på 5hj og 5NT) kan være helt avgjørende. Makker kan vise sparkongen eller melde som Odin skulle gjort, 5NT. Det benekter konger å vise, men lar makker få sjansen til å vise kløverkongen. GENIALT!

To trinn høres ikke så mye ut, men på 5-trinnet kan det være helt avgjørende. Tenk på sjakk. Det er bare noen centimeter i forskjell på om en bonde står på E5 eller E6, men i kappløpet om å få ny dronning kan det være helt vitalt. (Jeg leser på Facebook at det ikke finnes Dronninger i sjakk, men huset er fullt av dem i handicap-bridge. Det er en helt annen sak)

Jeg tar med hele spillet til slutt for de som ikke har fått det med seg. Du finner tråden lenger nede.
Odin skulle altså meldt 5NT i stedet for 6hj og Petter hadde vist fram kløverkongen sin med 6kl.

Eller Petter, som han sier selv, skulle planlagt litt bedre og cuebidda 4sp for å la makker gå i Blackwood. Petter kan lettere vise fram hånda si med KD i hjerter, spar ess og kløverkongen, evt. ruterkongen etterpå.


 

En fin slem


Hvis jeg får velge meg makker, vil Nils Kvangraven komme høyt på lista. Jeg vet ikke om  han nødvendligvis er så mye bedre enn de andre jeg får spille med, men han har en logisk sans som tiltaler meg veldig. Se bare spillet under. 

Han leser meldingsforløpet glimrende og det som var en normal 2sp-melding for å vise støtte og ca. 6-9hp, har blitt en monsterhånd. Å la motparten spille 5kl er uaktuelt, fordi det kan fint stå hvis de har rutertilpass i tillegg til kløveren. Hvis vi har hjertertilpass, er det godt mulig vi kan ha slem. Jeg er ikke veldig begrenset med min 4sp, så 5hj synes jeg er godt meldt .

Så tar jeg meg friheten av å skryte litt av meg selv om leser logikken til Nils på riktig måte og avslutter med 6sp, en kontrakt vi var rimelig alene om å melde.

Kommentar fra Boye om storeslemmene


 

Han sitter fast på flyplass i USA og ønsker å komme med et svar når jeg påstår at hans forrige kommentar var farget av å ha sett alle kortene. 

HER er det Boye sier og når han ber meg holde meg unna eksta utropstegn og uthevinger, skal jeg gjøre det. Til slutt spør han om en kommentar fra de involverte. Ikke fordi at dette spillet i seg selv er så viktig, men hvis vi kan hjelpe hverandre i norsk bridge til å melde storeslemmer som er til å slenge i veggen, bør vi vel gjøre det?

  
Nei, jeg klarte ikke å la være å kommenter. Sorry, Boye. Du sier at "Hvis Petter hadde vært interessert i hjerterdamen, hadde han spurt om den med 5ru. Når han ikke gjør det, betyr det at han har det selv". Dette skjønner jeg ikke. Hvis en mann er i tvil om de mangler tre ess, kan han da vereken vise eller spørre etter trumfdamen? "Her meldte vi bra, makker. Vi kom i storeslem med tre ess vekke, men hadde i alle fall full kontroll på trumfdamen!!"