LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Petter Haram's 6sp (se spillet litt lenger nede)


 

Jeg liker disse oppgavene fordi det er av den typer vi møter ofte ved bordet. Tosidige skviser og coup jeg knapt kan uttale navnet på, er unntakene. Mange planer for spilleføringer har ingen andre holdepunkter enn matematiske sannsynligheter, men like ofte har motpartens meldinger (eller at de IKKE meldte) gitt oss hint om at en bestemt fordeling er mer eller mindre sannsynlig enn en annen. Da er nå "table-feelingen" kommer inn i bildet og noen er flinkere til å se for seg hva slagt kort innmelderen han. Dette har med erfaring å gjøre.

Jeg legger tar ut trumfen i 6sp og spiller kløver til esset. Kommer kongen på, er spillet over. Kommer knekten eller tieren på i vest. er det en posisjon for begrenset valg. Jeg går inn i bordet og seiler åtteren. KJ eller K10 er dobbelt så sannsynlig som J10. Hvis vest følger med et lite kort under esset og øst med knekt eller ti andre gang fargen spilles fra bordet, teller jeg hvor mange spar han hadde og plusser på ti røde kort. Har han dobbel kløver, gjetter jeg på at det er Kx siden han meldte inn i sonen:


Harald Gjellestad er ikke enig med meg og spiller slik: 

 
Vest har en to-seter, sannsynligvis i rødt. Han kan teoretisk ha hjerter og kløver, men da tror jeg ikke spillet kan vinnes. 

Jeg konsentrerer meg derfor om hjerter og ruter farge i Vest. Han har meldt inn i  ugunstig sone. Med maks 10 poeng i sine farger, er det rimelig å anta at han har kløver konge gardert i tillegg, men han kan kanskje ha 6-5 i rødt uten kløver konge.
 

Det er i utgangspunktet en taper i hjerter og to i kløver. Kløvertaper får vi uansett.  Hjertertaperen kan vi bare bli kvitt ved å godspile kløverstikk. 

Vest har enten 0, 1,2 eller tre trumf og omvendt 3,2,1 eller 0 kløver.

Jeg starter med å ta ut trumfen. Uansett hvor mange trumf Vest har fortsetter jeg med kløver 8 og lar den løpe. Stikker Vest og fortsetter med ruter, trumfer jeg og fortsetter med kløver 7 og kniper opp Østs gjenværendehøye kløver. Dekker Øst kløver 8 med knekt eller 10, legger jeg damen. Stikker Vest gjentar jeg finessen, d.v.s. spiller kløver 7 og lar den løpe.

 Av de nevnte kløver/trumf fordelinger gir denne spillemåten ca 65% vinnersjanse.

 

Harald Gj.

 

Har det klikka for meg nå?


 

 

spør du kanskje om når jeg stiller dette spørsmålet:

Hva åpner du med i første hånd med hånda under?"1kl, selvsagt..",  tipper jeg 90% av dere svarer.

Ok, men jeg påstår at det er feil siden dere har ødelagt kløveråpningen med å spille 5-kort major og enda verre dere som spiller 5-5-5-1. Det var da man åpnet med fire kort i alle farger at "laveste firekort" var en god regel når man skulle velge åpning,

Baard Olav Aasan er en av dem jeg har mest respekt for når det gjelder å tenke nytt i bridge, men jeg forsetter med mitt mantra: "Back to the roots"

Her ser du hvordan det gikk i spillet over.Baard Olav kommer i den sammen kontrakten som jeg tipper alle som åpner med en "moderne 1kl" gjør. Nord har ingen anelse hva slags fordeling makker har. Han har fra to til fire kløver og det samme i ruter.  Motparten tar normalt fem sparstikk og ruter ess. Bommer du ruteren går du beit i 1NT. Går ruterkappen vinner du normalt 1NT, men da er utgang i ruter nesten til å slenge i veggen. Uansett turneringsform skal du i alle fall spille med ruter som trumf på et eller annet nivå.

Legg også merke til at det er in å hoppe over ruteren med svake hender og heller melde en firekort major. De som spiller kløverføringen melder som i eksemplet over, bare at hjerteren meldes med 1ru.

Jeg åpner med 1ru og melder alle fargene mine etterpå. Slik:

1ru -  1hj
1sp - 1NT (ikke denne gangen, men en annen gang)
2kl

akkurat som de gjorde i gamle dager. Jeg ville gjerne hatt fem ruter i dette meldingsforløpet, men makker vet at denne fordelingen er mulig. Uansett hva makker svarer på min 1ru, vil jeg ha et greit svar. Melder han 1NT, fortsetter jeg med 2kl og vet at jeg  har åttekort tilpass i en minor.

Joda, jeg kan komme i 2ru på 4-3 når makker har 3-4-3-3 fordeling. Da skulle jeg sannsynligvis vært i 1NT.

De som spiller superavansert (?) kan kanskje åpne med 1ru, men de kan ikke melde 2kl naturlig i denne posisjonen. Det er "forsinket XY" eller hva det nå heter.


Jeg begynner å bli gammel?

 

 

Hva melder du her?
2ru er krav til utgang. Vest melder 2NT (krav) eller 3kl, fjerde farge. Det er ikke så viktig.

Du har et ess mer enn du har vist, men hvordan forteller du det til makker? Hopp til 4NT er naturlig, men er du sterk nok til det? Hvis du ikke melder 4NT, hvordan ser du for deg det videre meldingsforløpet når jeg sier at makker melder 3NT om mulig neste gang.

Fint motspill av Jan Tore Berg


 


De to første rundene i NM lag er snart ferdig og turneringa starter på ordentlig med trekninga av tredje runde. Da kommer også de syv lagene som hadde WalkOver inn.

Her kommer et fint motspill fra Larvik.(skal selvsagt stå pass i vest)

Jan Tore Berg sitter i vest og spiller ut spar til makker, Per Erik Austberg, sitt ess. Mer spar. Spillefører legger ned hjerterkonge til esset og enda en spar. Nå må spillefører komme seg inn i bordet, så han spiller ruterdame til esset og hjerter til kapp. Så en liten kløver mot bordet i denne stillingen:På den lille kløveren freser Jan Tore opp på esset og spiller den trettende sparen til trippenrenons. Makker kaster kløveren sin og spillefører er sjanseløs! 
Bra!!

En bedre spilleføring hadde vært å spille kløver FØR ruteren. Da skal det mer til for vest å gå opp på esset og spille spar. Husk at det enda ikke er avslørt at ruteren er uten taper.

 

 

 

Andreplass i turneringa, men han vant basaren!!


Det var loddsalg under Farsund sin Jubileumsturnering. En av de fine premiene var en lekker håndveske. Under ser du en glad og fornøyd vinner, Helge Stornes.

Farsund Jubileum 2013


 

Her er vinnerne Arne Sudland og Trygve Undem:
Takk til Arvid Lillegjord, Even Jensen og alle dere andre i Farsund som står på for bridgen. Uten medlemmer som dere vil miljøet aldri vært så flott. Super at dere også klarer å få nybegynnere med i turneringere, selv om de helt sikkert synes det er skummelt. 

RESULTATER  og BILDER

Jeg har en aldri så liten høne å plukke med noen av dere (oss?) rutinerte som roper og skriker for det minste lille feilskjær. At det ikke er vekslepenger i kassa er ingen skandale. Når det er tomt for kaffe spør vi bare betjeningen høflig om å fylle på. Hvis det mangler et par på bordet ved siden av oversitten, er det sikkert en misforståelse. Det er ingengrunn til å bruke utestemmen for slike ting.

Igjen, et glimrende arrangement i kjent Farundstil. Etterpå var det Jubileumsfest og den ble helt sikkert like vellykket.

Er det noen som har et spill eller to, er det bare å sende en mail.

 

Gjenkjennelse!!


Jeg har sagt dette før og jeg tror jeg er inne på noe som er viktig. 

En nybegynner er mer eller mindre sjanseløs til å finne beste spilleføring i 7NT der ruteren er EK95 mot D6432 og han trenger fem stikk. Han har lært at man skal starte med honnører fra den korteste hånda eller der en har flest. Det er nesten alltid rett. Denne gangen må du se at det er en vei du kan fange opp J10xx, nemlig foran EK95, så derfor skal du starte med damen. Den av dere som med hånden på hjertet kan si at dere ikke kan finne på å bomme på spilleføringen når den kommer etter tre lange dager i NM par, må gjerne påstå det. Jeg tror dere ikke uansett:

Mitt poeng at at vi i de aller fleste spill, både som spillefører og i motspill, handler på innstinkt. Vi fotograferer stillingen og oftest gjør vi det som ligner på et bilde vi allerede har i hodet. Kun de aller beste spillerne klarer hver eneste gang å ta den nødvendige gjennomgangen på hardisken i toppetasjsen for å å se om bildet kanskje lyver. 

I gårsdagens Farsund Jubileumsturnering kom dette spillet og jeg må med skam å melde at jeg ikke var inne på det rette motspillet. I ettertid er det så lett at jeg skammer meg, men problemet er at jeg kjente ikke igjen posisjonen og var jeg i praksis sjanseløs.2ru viser en major, mens 2NT er overføring til 3kl. 

Når jeg skriver om slike spill og slike feil, håper jeg ikke Knut Brinchmann trekker meg i lønn. "Så dårlige bridgespillere kan da ikke skrive på vår offisielle side?". Jeg sliter ikke med å innrømme mine feil og jeg leiter etter forklaringer. Det mentale jeg trekker fram er jeg sikker på er et viktig poeng også andre kan ha nytte av å jobbe med.

Kaninen kunne startet med EK i spar, men da hadde ikke dette spillet vært noe å skrive om. I stedet begynte han med hjerter til spillførers ess, Per Knudsen. Han tok også for hjerter kongen og spilte tre ganger ruter for å kaste en spar i bordet. Så ruter knekt og jeg ba i mitt stille sinn at kaninen ikke måtte stjele. Jeg så at han da ikke klarte å spille inn meg for å få tatt ut trumfen og hindre spillefører å stjele hjerterknekten sin.

Neida, han stjal med sin kløver to!! Fra bordet forsvant den siste sparen. Jeg kasta et kort,  og midt under spillet reiste jeg meg opp, ba om å få lukte på kaffen hans. "Drikker du?", spurte jeg. Nå fikk Per stjålet hjerter knekt og +110 på NS. Det var et elendig resultatet for oss.

Så kommer rødmen. Jeg skulle jo selvsagt stjålet over Geir sin kløverto med min kløver seks!! EK i trumf og hjerterknekten blir en taper. 

Dette har ingenting med respekt for kaninen å gjøre. Jeg stjeler mer enn gjerne han sine stikk når vi er makker, men jeg kan ikke huske siste gang jeg gjorde det. Ikke med en annen makker heller, for den sags skyld. 

Alstå: Når en ikke kjenner igjen posisjonen, er det ikke mulig å gjøre rett. Selv hvor innlysende og opplagt det er.


 

Petter Haram lurer på hvordan du spiller denne?


2hj viser hjerter og en minor. Du melder flott og får sparen på syds hånd. Vest starter med ruterkonge og Petter spør om hvordan du planlegger spillet?

 

Det er enda ikke klart for å legge inn kommentarer dirkekte her, men send gjerne en mail til snorre.aalberg@hotmail.no