LIVE

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Så ulikt to toppspillere ser på en hånd..


Slike spill som dette undrer meg like mye hver gang. Magne Eide og Øyvind Saur er i den ypperste eliten i Norge, men den ene går forsiktig ned i utgang, mens den andre dundrer på mot slem. Denne gangen var vestlendingen "heldigst" (?), men jeg tror fint hjerterknekten kunne vært både her og der i dette spillet.

Hva mener du? 

 

Hva melder du?


Makker åpner med 2kl og du har følgende kort.

54
5
D943
E98654

Hva svarer du når jeg forteller deg at:

  • 2kl-åpningen din kan inneholde 20-21 NT. (2NT i åpning viser 22-24)
  • Hvis du melder 2ru er 3kl nytt avslag over 2hj/2sp

  
  Hvis du velger å melde 3kl. hva svarer du på 3hj og 3sp fra åpneren?
 
 

Noen turneringer trekker folk, mens andre ikke


Hva som gjør dette, vet jeg rett og slett ikke. Sannsynligvis har det mye med timing å gjøre. Rett type turnering, på rett sted til rett tid. Så er det et forhold som viser seg gang på gang. De turneringene hvor det begynner å melde seg på folk tidlig, de trekker gjerne enda mer. Det virker som bridgespillere vil være med der de andre er. Hvis en turneringer ikke får påmelding tidig, sitter mange på gjerdet og venter.

Om det var disse grunnene som var avgjørende, vet jeg ikke. Uansett er det trist at den tradisjonsrike STOREFJELL-TURNERINGA måtte kaste inn håndkleet grunnet kun 13 påmeldte par noen dager før start. 

LANDSLAGSSAMINGA i Lindesnes trekker heller ikke mer enn 19 par pr. i dag. (onsdag). Det er ikke for seint å melde seg på og det gjør du HER:

En turnering som virkelig får det til å svinge, er SKIEN OPEN. Der er det allerede 40 påmeldte par og arrangøren forteller om at de siste ti som vil være med, må hive seg rundt. Påmelding ved å trykke på bildet under.

LOFOTEN CUP LAG


av Arild Jakobsen

 
Hei Snorre, dersom det er av interesse for live.bridge.no, så kan du her få en kort rapport fra siste turnering i NBF Lofoten og Vesterålen:

Vestvågøy BK arrangerte Lofoten Open 2014 for lag i Mortsund 31. mai til 1. juni. 

14 lag deltok i forbundsturneringa. Vinnere ble Peter Marstrander, Rune Brendeford Anderssen, Stein Statle og Are Sivertsen. 

Resultatlenke: http://bridge.no/var/ruter/html/2285/2014-05-31-06-01.htm

Butler:http://bridge.no/var/ruter/html/2285/lofotenopen2014-344719359.htm

Ingebrigt Jenssen fra Sørreisa gjorde en super jobb med regnskap og turneringsledelse.

Lokal kystkultur stod i sentrum, og det ble spilt på fiskebruket til Statle i Mortsund. Lørdag kveld var det bacalao og grillet hvalkjøtt på kaia.

Se kort omtale av turneringa på kretsens hjemmeseide: www.lovebridge.noPå bildet, fra venstre: Rune Brendeford Anderssen, Stein Statle, Peter Marstrander, Are Sivertsen

FEMUNDEN BRIDGEFESTIVAL 2014


Av Jo Gaute Åsgard

Hei!
 
Engerdal BK arrangerte Femund Bridgefestival sist helg, og med 16 lag på lørdag og 25 par søndag er vi kjempefornøyde. Dette er en klar økning fra de siste 3-4 åra hvor vi har hatt nedgang, og en flytting av festivaldato var nok avgjørende. Tidligere har vi gjennomført festivalen vår samtidig med Trondhjems-cupen første helga i mai. 
 
Dato for neste år er enda litt usikkert, men da ønsker vi at enda flere tar turen til fjells.
 
Lørdag vant Johnny Holmbakken, Bjørn Buer, Ove Andersbakken og Marius Bartnes med laget sitt som de kalte Real Madrid (senere på kvelden vant Real igjen...). Kristian Barstad Ellingsen og Harald Eide ble butlermestere. Søndag vant (igjen) Ove Andersbakken og Marius Bartnes. 
 
På hjemmesida vår kan dere lese et morsomt spill fra søndagen hvor Ove Andersbakken briljerer i 1NT-åpning:
http://www.bridgekrets.no/Kretser/NBF-OEsterdal/Klubber/Engerdal-BK/Nyheter
 
Her finner dere også fullstendige resultater fra både lørdag og søndag.
 
Mvh Jo-Gaute Åsgård, Engerdal BK

 

KAMP 7


 
KAMP 7

Turneringa er avgjort med tanke på gull, men det er spennende om de andre medaljene. Bergen Akademisk spiller på BBO mot Heimdal og trenger 3 VP mer enn Vikersund i sin kamp.


SLUTTSTILLINGEN
RESULTATER KAMP 7Det hele startet med to slemmer i spill 1 og spill 2. Det første gikk omtrent likt ved begge bord og jeg kan ikke se hvordan det går an å finne ut at det står storeslem i spillet. Denne gangen hadde makker EK i kløver og ingenting i ruter. Neste gang er de motstatt og 6hj er beit.

Så kom spill 2 der Jim Høyland var hakket tøffere enn Terje Aa. Det er mye verre å forsvare seg mot 4kl enn mot 3kl, så jeg har forståelse for alle Erik Berg sine meldinger. Han har en haug med tapere som makker må dekke opp i 6hj, selv om Geir har vist en bra hånd ved først å passe 5kl og så ta ut i 5hj. Allan Livgård er flink som stamper mot 6hj og går 800 mot 1430.


HER ER ET MYE OMTALT SPILL
 
Her gjettet Geir Helgemo rett når han løftet til 7hj etter en laaaaannng tenkepause. Jeg var en stund inne på tanken å kritisere han for å gamble på en storeslem når han allerede har vunnet turneringa . I en serieturnering påvirker alle resultater de andre sine sjanser til gode plasseringer, så det er viktig at lagene fortsetter å gjøre det de ellers ville gjort. Dette gjelder like mye i toppen som i bunnen. Ingenting irriterer mer i en parturnering som at par som har falt av lasset spar ut poeng fordi de ikke bryr seg lenger.

Når en ser på Geir sin hånd, var den aktuelle som makker hoppet til 6hj på den verst tenkelige han kunne ha med KJ i ruter som ikke kunne brukes. Selv da var det spill for 7hj, så jeg er sikker på at Geir meldte det han ville gjort om det hadde vært jevnt i toppen. Jeg renger med at BAK også er enig i dette.En annen ting vi undret oss over var også 5ru fra Geir. Hvorfor hopper han over 4sp, en farge han har kontroll i? Dette spurte jeg Geir om og da svarte han at "Jeg sa fra til motparten at jeg kom til å melde minst 6hj, uansett hvor lenge makker evt. tenkte og så meldte 5hj. Jeg kom til å fortsette med 5sp over 5hj, og da ville han vite at EK(D) i kløver måtte være gull."
                                                               Geir brukte mange minutter før han løfta til 7hj. Det ble rett.


 
Er det slike spille som skiller Heimdal fra de andre? Meldingsforløpet går akkurat likt fram til hhv Tor Bakke og Lars Arthur Johansen i nord. Heimdal passer og tar inn to sonebeit i 2sp, men BAK melder 3ru og går fire hvite beiter. Mange tror kanskje at delkontrakter ikke er så farlig i lagkamp, men dette er også 9 IMP i sving.
                                                        Lars Arthur passer og beskytter scoren sin. Helt korrekt

 

Ingen kjære mor!!
 


Hvis noen som spilte bridge for et par tiår siden og kom tilbake til manesjen i dag, ville de blitt rimelig sjokkert over hvordan det meldes. Både Tor Bakke og Lars Arthur Johansen åpnet med 4hj på hånda under. Magne Eide klarte ikke å være med i siste hånd, mens Terje Aa la fram den røde lappen. Begge gikk to beit og en femmer til Heimdal.

FLERE SPILL


Magne Eide i kamp 1

 

  Dette var ikke noe godt motspill. Spilleren i  nord gjorde et par kardinalfeil, men han ante fred og ingen fare. Magne tok godt vare på sjansen han fikk.

Det kom ruter 3 ut. Når utspillet er i spilleførers andre farge, er det enten singelton eller mange små. Derfor så Magne at han aldri ville få stjålet ruteren sin i bordet og startet like godt med tre ganger trumf, inne i bordet.

Så spar som syd stakk med esset. Spillefører kunne jo fint ha singel konge i stedet for singel knekt. Ruter til bordets single dame.

Magne spilte kløver til damen og nord sin konge. Bordet var uten inntak, så det så safe ut å fri seg med spar konge. Du ser sikkert at det er feil, fordi hvis spillefører har kløveresset, har han ti stikk. (0 + 6+ 3 + 1). Har han kløveresset, er det også singel igjen fordi vest har 1-6-4-2 fordeling.

Likevel trodde ikke nord at det kunne koste noe å fri seg med sparkongen, så det gjorde han istedet for å spille mer kløver.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------    ----------------------------------------------------------------------------
  Magne Eide trumfa og tok to ganger trumf til. Stillingen er som til venstre.

På den siste trumfen er syd ferdig og kan ikke blanke kløveresset. Da får han for det å må avslutte med ruter opp i K10. Han prøvde seg med å kaste kløveresset, men da kom bordets kløver 10 plutselig med i spillet.

Jeg trenger ikke forklare deg hvorfor det nå måtte bli ti stikk.

KAMP 6KAMP 6


Arrangøren ønsket at alle lagene fikk minst en kamp på BBO. Fram til nå var det kun Stavanger som ikke har vært på TV, så da sendte de kampen Heimdal 1 - Stavanger. Heimdal ledet med flere mil på neste lag, så kampen var ikke spennende med tanke på sluttresultatet. Vinnerne har vært mye på BBO, men jeg synes ikke denne kampen var den beste de har spilt. For en gang skyld kunne vi se at Geir Helgemo gikk beit i en 3NT der det andre bordet fikk elleve stikk, uten at det nødvendigvis betyr at den ene spilte så mye mer riktig enn den andre.
Stavanger holdt lederlaget nesten til uavgjort og påførte dem i alle fall den første halvrunden med tap.

Erik Berg hadde 9x, D9xx,DJ9,KDxx og makker åpnet med 1sp. Han sa 1NT og fikk 3sp fra makker. Din tur? Fasiten ser du lenger nede i denne artikkelen.

STILLINGEN ETTER KAMP 6RESULTAT KAMP 6


BBO-kampen startet med nok et spill i konkurransen "Hvor lite trumf kan vi ha, makker?".
Jeg har tidligere i turneringen skrevet om en 3spx på 4-2 tilpass og en 2spx på 3-2
. Begge til utbetaling av 1400.

  Det er tidlig å starte med bridge kl 10.00 på en lørdag og Glenn Grøtheim var ikke våken enda. Han "trodde" sannynligvis at makker åpnet med 1kl og da bruker de overføringssvar.
Nå ble det fire hvite udoblete beiter for -200, ingen katastrofe men 7 IMP ut likevel
                                       Jan Erik Olsen, Lars Arthur Johansen, Jan Fjælberg, Glenn Grøtheim


HALVE KONVENSJONER

 
Dette har jeg skrevet om mange ganger. Når par velger å spille en konvensjon, er det viktig at det opparbeides en felles oppfatning av ikke bare første svaret, men "logikken" bak. Mangler den, blir det tust hver gang det ikke er tilpass.
Jan Erik Olsen melder inn Yeslek (2ru viser hjerter eller spar/kløver). Jeg spiller slik at 3kl er spillmelding hvis makker har de svarte fargene, mens det er utgangsinvitt hvis han har hjerter. En kan ikke spille andre farger enn YESLEK-melderen sin(e), inntil han har vist hva han har. Alt er i første omgang P/C. Slik tror jeg Jan Erik også mente, men Jan Fjælberg ville spille 3kl uansett hva makker hadde. De buklandet på nok en 4-2 tilpass, men denne gangen på fem trinnet. Som før kosta det 1400.

En annen ting er at det er ikke like lurt å spille kun konvensjonelle innmeldinger mot mini-NT'er. Når er melder inn mot 15-17, er det gjerne for å forstyrre motparten, mens mot 8-12 har en ofte høyeste kontrakt selv. Jeg liker å spille slik mot de svake NT'ene: 

dobling --> minst 12/13 hp.
2kl viser begge major, normalt under åpning men kan komme igjen hvis sterkere.
2ru en svak innmelding med en major (MULTI)
2hj/2sp er naturlig og konstruktivt.

Hjem og tren!!

   

 

Dere lyver!!

Alle sier at Erik Berg har sånn flaks. Ryktene forteller at hvis det er en finesse å ta, så går det når Meldalingen skal spille. "E det er krok, så te du kroken. Det går såmm regel bra", sier han selv. I dag stemte det ikke og 12 IMP ut når Stavanger var i en bedre 4sp-kontrakt.

     

  
Tøffe saker!!

  Her synes jeg Glenn Grøtheim virkelig grov dypt i meldeboksen, men han likte kortene sine selv om de innholdt bare 10 honnørpoeng. Å doble for å vise hjerter, var ikke aktuelt. Skulle han spille utgang, virka det som 3NT var nærmest.

Trond Bårdsen spilte ut kløver fem til esset. Mer kløver til kapp, ruter til esset og spar til damen. Hjerter knekt seilte rundt til øst som godspilte kløveren. Glenn fant ruteren ved å spille til damen og kappe på tieren før hjerter til nieren sikra det niende stikket.

Tøft!!

Jeg tror ikke ØV kan beite kontakten selv om øst bruker en mindre kløver i stikk en og fyker opp på sparesset. Da blir det 2 + 1 + 4 + 2 = 9
     
     
 

 

KAMP 5KAMP 5
  

Det er et ønske fra arrangøren at alle lagene skal spille minst en kamp på BBO. Derfor ble det et bytte denne runden slik at BAK mot Vikersund ble sendt. Denne kampen ser ut til å bli avgjørende for kampen om sølv og bronse. I neste runde (kamp 6) er det Stavanger sin tur.

Det blir ikke så mye referat fra denne kampen. Nå har jeg sittet tjue timer mer eller mindre sammenhengende og tar kvelden fri. Resultater følger du i linken over og det kommer hit også når spillinga er over. I morgen skal det avgjøres med to kamper, men som sagt før er vel gullet langt nede i lomma på Heimdal 1 allerede.

                                              Her fra kampen mellom Heimdal 3 og BridgekamerateneSTILLINGEN ETTER KAMP 5RESULTATER KAMP 5     

 

 

     

 

 

     

 

Kamp 4KAMP 4


Hvis dette mesterskapet skulle bli spennende i det hele tatt, måtte Vikersund vinne en klar seier. Gikk det slik?

Første halvrunde var et fyrverkeri av en kamp. Prestasjonene var av varierende kvalitet, men et par virkelig godbiter var det. Se på Øyvind Saur sin spilleføring i 5ru (9) og på spillet der Lars Arthur først kaster to kløver for mye (4), men redder seg inn ved ikke å ta deres fjerde stikk mot 3NT, fordi da vil han skvise makker. I siste spill (14) er Sigurd Evjen og Vidar Smith alene i hele turneringa om å melde en fin lilleslem i ruter. Ved halvtid leder Heimdal med 11 IMP.

Andre halvrunde starter forsiktig med mange flate spill. I spill 18 levere Allan og Terje et flott motspill mot 3NT og beiter der det blir elleve stikk på det andre bordet. Kampen mellom Heimdal og Vikersund ebber ut uten de store spillene og ender 13.82 - 6.18 til trønderne. BAK ligger på andreplass og de vant nøyaktig med samme sifre.


HER SER DU TRE SMÅ SNUTTER FRA KAMPEN.

  
BORDET     -       ØYVIND SAUR    -           ERIK BERG


STILLINGEN ETTER FIRE KAMPERRESULTATER KAMPEN

 

RESULTATER FØRSTE HALVRUNDE


_____________________________________________________________________________

ANDRE HALVRUNDE
 

  Her gjør Allan og Terje det veldig surt for Vidar Smith. Med åpne kort tar du "lett" elleve stikk, men her er det som skjedde.

Ruter konge ut ble lasjert. Skift til hjerter dame (!). Vidar stakk med esset på hånda og tok kløverkappen til singel konge. Ruter som han måtte ligge unna. Allan vant og spilte hjerter. Den slapp han og forvente at tieren skulle ta stikket.

Det gjorde den ikke og når Terje vant med hjerter knekt og godspilte fargen, hadde han enda spar ess igjen som inntak.
     
          

 Dette er toppbridge, folkens!! Følg med hva som skjedde.

Glenn spiller ut hjerter 2 og finner makkers farge. Syd stikker og bommer ruteren, noe som ser naturlig ut. Mer hjerter som syd vinner. Han tar tre ruterstikk og spille kløver til knekten. På de to ruterne, kasta Lars Arthur to kløvere og har med det latt makker i stikken med holdet i begge svartfargene. Det kunne vært kritisk, men ikke når du har sånn oversikt som nordlendingen. I posisjonen over til høyre, tar han for hjerter 10, men IKKE hjerter knekt !!

Du ser helt sikkert hva som skjer med makker hvis LA tar deres fjerde stikk med hjerter knekt. I stedet frir han seg i kløver og en beit. Glimrende bridge!!

På det andre bordet er utspillet også hjerter til kapp, men Erik Berg spiller i stikk to spar til tieren som holder og kan så gå tilbake til ruteren. Det ender med 10 stikk og 12 IMP til Trøndelag.

 

     

Jeg vet ikke om Tormod Røren skulle dobla 4hj. Han vet at det er masse beit der, men på den annen side kam motparten ha en annen kontrakt som er mye bedre. Øyvind Saur hadde store ekstra ressurser for sin 4kl. Det er lett i etterkant å si at Tormod skulle doblet, men la nå oss si at motparten hadde ti stikk i spar som de flykta til. DA hadde vi ledd av landslagskapteinen da!!

 

 HOLD DEG FAST

 

for her kommer enda et fantastisk spill. Denne gangen med Øyvind Saur i hovedrollen.


I lukket Rom fikk Vikersund spille hjem 4sp for +420, så selv om Øyvind skulle gått beit i 5ru ville det blitt et plusspill til Buskerud. Men Øyvind ordna biffen med en utrolig oversikt i sluttposisjonen.

Erik Berg starta med spar ess og skifta til kløver. Esset vant stikk og så seilte ruter 9 rundt (!). Nord hadde vist blakk i ruter med sin 4ru, så det var sikkert ikke noe kunststykke for stjørdalingen. Kløver til stjelling og kongen kom på. Spar til røff og ruter til damen. Så alle ruterne untatt den siste. Posisjonen er over.

Ruter 4 og Erik Berg i Nord må ned på E10 dobbel i hjerter for å holde kløver 10x. Bordet kvitter seg med kløver 9. Hjerter til damen og en liten hjerter fra hver hånd. 11 stikk.

Erik kunne kanskje gjort det verre ved å spille mer spar i stikk to, men det kan sikkert en av dere lesere utrede detaljene rundt. Jeg har ikke tid akkurat nå.


                                                                                               Et flott spill av Øyvind Saur

 

Så en god (heldig?) slem av Heimdal.

Øyvind Saur fikk sparkongen ut til esset. Han fortsatte med ruter til bordet og kløver til kongen (!). Han tenkte sikkert slik at hvis en var kort i kløver, var det sikkert syd som hoppet til 3sp. Nå kunne ikke 3NT vinnes lenger. På det andre bordet la Glenn Grøtheim ned kløveresset tidlig og da spilte resten seg selv. D10xx kunne fanges opp og en hjerter forsvant på ruteren. Hjerteresset satt foran kongen og +920. Den scoren tror jeg ikke mange slår.

Så var det Vikesund sin tur til å melde slem


"Right from after the nose.." 2NT viser begge minor og det var alt Sigurd Evjen trengte. 3sp av Geir  viste også minor, men Erik Berg i nord hadde for mye major til å ta i mot?